2008. október 27., hétfő

Hozzátáplálás

Mi az igényszerinti hozzátáplálás?

A baby led weaning (BLW), azaz az igény szerinti hozzátáplálás lényege, hogy a baba a hozzátáplálás legelejétől önállóan étkezik, tehát rábízzuk a szilárd ételekkel való megismerkedés irányítását. Rövid áttekintés a módszerről és hátteréről.

Mi az igény szerinti hozzátáplálás és mik az előnyei?

A módszer lényege, hogy a csecsemőt körülbelül 6 hónapos korától különböző szilárd ételekkel kínáljuk. Kezdetben csak felveszi és megnyalogatja az ételt, majd csak később jut el az evésig. Az első önálló evéskísérletek során a baba felfedezi az ételek tapintását és ízét. Ekkor még általában nagyon kevés ételt nyel le, de hamarosan megtanulja lenyelni és megemészteni amit kínálnak neki. A szoptatást a hozzátáplálás mellett is folytatjuk és az első 12 hónapban a tejjel mindig a szilárd táplálék előtt kínáljuk.

Az igény szerinti hozzátáplálás a hangsúlyt az ételek ízének, textúráják, színének és illatának felfedezésére helyezi. A baba diktálja a tempót az étkezésnél, ő dönti el, hogy melyik étellel foglalkozik. A hagyományos módszer, azaz a pürésített ételek szájba kanalazása helyett egy tányér vegyes ételt kínálunk neki, amiből választhat.

A baba leghatékonyabban úgy tanul, ha megfigyelhet és utánozhat másokat, így a családdal együtt való étkezés és a család ételeinek fogyasztása elősegíti a hozzátáplálás sikerességét. Vannak babák akik nem fogadják el a kanállal kínált ételt, de boldogan falatoznak ha önállóan etethetik magukat.

Az önálló evés elősegíti a gyermek mozgásfejlődését, különösen a szem-kéz koordinációt és a rágást. Ösztönöz az önállóságra, és az étkezéseket stresszmentessé teszi.

Mikor kezdődjön a hozzátáplálás?

A babák általában 6 hónaposan kezdenek el önállóan enni, bár egyesek már 5 hónaposan nyúlnak az ételért, mások csak 7 vagy 8 hónaposan. A módszer lényege, hogy testreszabott: a hozzátáplálás menetét minden baba egyéni fejlődése határozza meg.

Az Egészségügyi Világszervezet és számos egyéb szervezet ajánlása szerint sem szükséges a hozzátáplálás megkezdése 6 hónapos kor előtt. Ekkorra pedig a baba emésztő szervei és mozgásfejlődése képessé teszik az önálló táplálkozásra.

A gyermek emésztő rendszere a 4. és 6. hónap között éri el a megfelelő fejlettséget. Hat hónaposan a babák megtanulnak nyelni és fogni, így ez ideális kor a kézzel megfogható ételek bevezetéséhez. Valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha feltételezzük, hogy az emésztőszervek fejlődése párhuzamosan történik a baba önálló étkezésre való felkészülésével.

Az igény szerinti hozzátáplálás tehát a gyermek természetes fejlődését követi. Nagyon fontos, hogy ne fogjunk hozzá mielőtt azt látnánk, hogy képes megbirkózni a szilárd táplálékkal. Erre utaló jelek: a baba már tud ülni segítség nélkül, lelkesen részt vesz az étkezésekben, és talán már meg is próbál az étel után nyúlni és azt a szájába tenni. Elkezd az ujjaival apró dolgokat felcsippenteni, tud és akar rágni.

Biztonság

A szülők szemében a babák etetésének megszokott módja a pürék kanalazása, így felmerül a kérdés, nem veszélyes-e ilyen fiatalon a kezükbe szilárd ételt adni. Valójában a baba általános fejlődése összhangban van azzal ahogy az étellel bánni tud. Amíg nem tud rágni, addig nem képes az ételt a szájában hátratolni. A rágást viszont csak azután sajátítja el, hogy meg tudja fogni és a szájába tudja tenni a dolgokat.

Ha egy darabka étel a baba torkába kerül azonnal megszabadul tőle: elkezd öklendezni és kiköhögi. A módszert megalapozó kutatást végző Gill Rapley szerint ez általános és veszélytelen jelenség, a természet megoldása a félrenyelés elkerülésére.

Az ételt nem szabad a baba helyett a szájába helyezni. Ha a baba nem képes megfogni és felvenni az ételt, akkor valószínűleg arra sem képes, hogy megrágja és lenyelje azt. Fontos továbbá, hogy egyenesen és megtámasztva üljön az étkezések alatt, és soha ne hagyjuk magára amikor önállóan eszik.

Hogyan tovább?

Jelenleg nagyon kevés információ áll rendelkezésre az igény szerinti hozzátáplálásról. A Gill Rapley, az UNICEF munkatársa által végzett kutatáson kívül az információk forrása elsősorban a szülők közötti tapasztalatcsere fórumokon, blogokon.

U.i.: Mivel ez a módszer lényegesen eltér a Magyarországon megszokott és alkalmazott hozzátáplálási módszerektől, kérd ki a gyerekorvos vagy védőnő véleményét mielőtt hozzáfognál. (Ez fokozottan érvényes ha tápszert kapott, illetve ha bármilyen emésztőszervi betegség, vagy ételallergia előfordult a családban.) Ez a cikk csak a módszer bemutatását szolgálja, nem adhat testreszabott tanácsot a Te babád táplálásához. Egy szó mint száz: az itt olvasottak gondolatébresztőül szolgálnak, semmilyen módon nem vállalhatunk felelősséget azok alkalmazásából adódó esetleges problémákért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése