2008. november 20., csütörtök

Az anyagiak is közrejátszanak abban, hogy jó anyák legyünk?

Rendszeresen beszélgetek egy babás-mamás fórumban anyukákkal, nem rég felvetődött, hogy szívesen vinnék a gyereket ide-oda, de mi van akkor ha erre nincs lehetőségünk, pénzünk?

Sajnos ezek a játszóházak, képességfejlesztős játszóházak, sok-sok ezer forintba kerülnek. (én is vinném később Blankát a gekkoba de 20 ezer forint egy hónap szerintem most még korai (és drága) bár állítólag 2 hónapos kortól már ajánlott) Vannak kismamák akik ezt kudarcként élik meg, hogy gyermeküknek nem tudják azt nyújtani amit szeretnének.

Véleményem erről, hogy egy pár hónapos gyereknek a legfontosabb, hogy az anyjával legyen, hogy hol van és mit csinálnak az teljesen mindegy. Ezek a játszóházak ilyen pici korban még fölöslegesek. Szerintem persze!

Amint a gyerek, megtanul biztonságosan ülni, csúszni-mászni, esetleg járni akkor már más a helyzet. De egy x óránként szopó pici bébinek nem gondolom, hogy a játszóházra van szüksége.

A jóga és a masszázs 0 hónapos kortól ajánlott, de szerintem ezt is lehet otthoni körülmények között csinálni. Például ha én annyira rá lennék gajdulva a témára, mint amennyire nem :-) akkor elmennék egy-két órára ami azért még anyagilag nem olyan megterhelő és a tanultakat otthon csinálnánk picurkával.

A véleményem, hogy a mamák nem mindig a baba miatt járnak ilyen helyekre, hanem azért hogy elmondhassák ide-oda viszem a gyereket. Tisztelet a kivételnek! Plusz a legtöbb mama unatkozik otthon, így igazából sokszor maguk miatt mennek, hogy társaságban legyenek.

Viszont egy idő után 7-8 hónapos korban már ajánlott szoktatni a picit ilyen helyszínekhez (játszótér, játszóházak, babás programok) hiszen nem a legjobb, ha gyerekünk más gyerekekkel először a bölcsiben, oviban találkozik.
Ezen programok alkalmával tanul, fejlődik gyerekek között másképp szocializálódik.

És, hogy a címben feltett saját kérdésemre is válaszoljak. Semmiképpen sincs köze a pénznek ahhoz, hogy valaki jó anya vagy sem. Ma már kapható millió olyan játék, ami beszél, énekel, versel helyettünk. Nos ettől nem fog megtanulni a gyerek beszélni, mert bebizonyított tény, hogy a gyereknek szüksége van az emberi beszédre, hiszen lemásolja az arcunk mimikáit, szánk formázását érzékszervein keresztül tanul (hallás, látás, tapintás). Vagyis hiába hallja a szavakat, ha nem látja, hogy a szánkkal hogyan formáljuk. Úgyhogy egy kis babának csak arra van szüksége, hogy az anyukája sokat beszéljen hozzá, foglalkozzon vele, énekeljen neki, meséljen. (az ének segít a ritmusérzék fejlődésében, és akár milyen szörnyű hangunk van neki a mi hangunk a legszebb)

Én most bevezettem a mi kis életünkben a tornát is, ez is egy "ingyenes" program kettőnknek :-) A baby first csatornán van fél 1-kor bébi torna, kb. 5 perces. Nagyon cuki, semmi megterhelő, jó zenére. Blanka annyira élvezi, hogy hangosan hahotázik.

Ja és még egy nagyon jó program ami fontos a babának és ingyen van :-)) SÉTA!!!
A levegőzés szerintem a legfontosabb, ha nincs is kedvem ebben a hidegben órákat sétálni már vele, a teraszra mindig kiteszem aludni, mert kell a levegőzés, persze jól bebugyolálva :-))))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése