2008. november 20., csütörtök

Vitaminok 2.

Még mindig zűrzavar van a fejekben (neten) ezzel a vitaminnal kapcsolatban.

Amikor hazajöttem Blankával a kórházból már az új rendszer szerint kellett adagolni a K-vitamint. Azelőtt volt olyan kismama akinek az orvos azt mondta, 2 hetente adjon 1 ampullát a bébinek, volt olyan aki hetente adta a babának. Igazából szinte mindenhol az utóbbit olvastam, vagyis pár hónappal ezelőtt még ez volt a helyes.

Jelenlegi szabályok szerint 2 hetes korban kell kezdeni az agadolást, mármint az édesanyáknak :-) mert az első cseppet már a kórházban megkapják a babák a csecsemős nővérektől. Ezt követően az anyukának kell 1 cseppet adni a baba 2 hetes korában. Majd a hófordulóján 1 ampullát. Mindaddig kell a K-vitamint adagolni a babáknak míg kizárólag szopik. Ha már elkezdődött a hozzátáplálás, vagy tápszeres a gyermek nem kell K-vitamint adni.

Miért is kell adni K-vitamint:

A K vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet. A Konakion MM injekciót olyan vérzések megelőzésére és kezelésére használják, amelyek K vitamin hiány miatt vagy újszülöttek és csecsemők esetében a véralvadási rendszer fejletlensége miatt alakultak ki. Ez utóbbi betegséget újszülöttkori vérzékenységnek is nevezik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése