2010. december 7., kedd

Ünnepekre hangolódva

Kis barátaink blogját olvasgatva kezdett igencsak hiányérzetem lenni, hogy micsoda lustaság lettem. Nálunk is esett sok hó, beléptünk az Adventi időszakba, készülünk, várakozunk, a Télapó is tiszteletét tette nálunk. S minderről egy sort sem írok?

1 hónappal ezelőtt a karácsonyra úgy gondoltam, hogy a hátam közepére sem kívánom. Mára mindez megváltozott, Blankának köszönhetően. Az ő érzékenysége, izgalma, hogy egy csodának fogja fel ezt az ünnepet valamit megindított bennem. Nem tudom megmagyarázni, csak azt érzem, hogy idén a karácsony teljesen más lesz. Annyira jó dolog, hogy az embernek gyereke lehet, mert mire teljesen kiábrándulna ebből az ünnepből a gyerek újra visszahúzza, hogy vele együtt higgyen, készüljön, örüljön.

Szóval úgy 1 hónapja kezdtem Blancinak beszélni a Mikulásról, énekeltem a nagy szakállúról dalokat és persze karácsonyi énekeket is. Teljesen elvarázsolta, szinte mindennap megemlítette, hogy jön a Télapó vagy jön a karácsony(fa). Arról ne is beszéljünk, hogy milyen hamar elsajátította ezeket a dalocskákat, máskor tovább tart(!) most pedig tud már mikulásosat és karácsonyit.

Az elmúlt 2 hétben sok olyan apróság és változás történt Blanka életében, mindennapjaiban, amiről azért nem írtam, mert nem volt kedvem, fáradtnak éreztem magam még ahhoz is, hogy beszéljek róla.

Először is a nagy rágó fogak és a dackorszak közös felbukkanása keltette a zűrt Blanka lelkében, aztán amint ez enyhült, kijött egy bőrbetegség a lábán. Felkerestük a háziorvost aki közölte, hogy gombás a talpa. De azért biztos ami biztos elküldött minket a bőrgyógyászatra, hogy nézessük meg. A bőrgyógyász pedig rácsodálkozott, hogy mondhat ilyet a háziorvos, az ilyen kicsiknél nagyon ritka a lábgomba, ránézésre is ekcéma. (sejtettem)
Kaptunk krémet, hogy 10 napig kell kenni, majd elmúlik. Kerek 3 hete kenjük és most már mondhatom, hogy javul. Az elején rosszul viselte, mert Blanka valamiért utálta, ha piszkáltuk a lábát, hisztizett is rendesen. Viszont öröm az ürömben, hogy mostanra megkedvelte a lábmasszázst, kenegetést, sőt ő is besegít. :-)

És hogy ne legyen annyira unalmas az életünk az állandó tejbegríz evést, ami a vacsorája volt, teljesen elhagyta. A fürdés utáni vacsorát így átcsoportosítottuk a fürdés előttire, mert előfordult olyan délután, hogy egy falatott sem evett, és még fürdés után sem volt hajlandó. Azt pedig nem szerettem volna, hogy szinte üres hassal menjen aludni.

Mindezeket megspékeltük azzal, hogy leszereltük a kiságyáról a rácsot (mondván, már minden vele korabeli gyerek kis heverőn alszik), így 4 vagy5 éjszaka nem igen aludtunk, rájött milyen fantasztikus dolog ha az ember kitud mászni az ágyából :-))
Először hajnali 5-kor, majd 4-kor, 3-kor, 2-kor, az utolsó nap 1 óra valahány perckor bandukolt át hozzánk. A későbbi ébredések sem hoztak lázba, hát ez meg egyáltalán nem! Főleg azért, mert apát minden hajnalban kiutasította a kanapéra. Blanka ugyanis aludt volna, de köztünk nem tudott, apa pedig nyilván nem képes mély és pihentető alvásra, ha folyamatosan oldalba rúgják. Szóval az 1 óra valahánykor átbattyogó gyerekem kis kezét megfogtam és visszakísértem az ágyába (anyukám javaslatára). Bevált!
Egy szó nélkül aludt vissza, azóta ha volt olyan éjszaka, hogy esetleg átjött korábban, csak visszaviszem és alszik 7-ig. A fektetés is megváltozott, pici beszélgetéssel zárul a nap, nem tart sokáig de igényli. Elmesélem, hogy mi volt ma, mi lesz holnap, és mindenki mennyire szereti. :-) Az ágyrács leszerelése után nem akart egyedül aludni, könyörgött, hogy anyával-anyával és csimpaszkodott a nyakamba. A beszélgetés ennek kiváltására lett bevezetve; cserébe nem kell mellé feküdnöm. Tudom, most gonosznak tűnök, de a tökéletesen alvó és jól szoktatott gyerekemet feleslegesen nem akartam elrontani azzal, hogy rászoktatom a közös esti alvásra.

A felsorolt dolgok tényleg apróságok, szinte már nincs is jelentősége de leírni muszáj, hogy ne vesszen feledésbe. Megélni viszont nem volt olyan könnyű. Blanka eléggé a megszokások rabja, és igaz, hogy könnyen átáll, de az első 1-2 napban kapunk hideget és meleget tőle :-(

Mindezeket leszámítva egy angyal, egy igazi kis tündérke ... már olyan jól lehet vele kommunikálni, bár még inkább a saját mondataimat hallom vissza a szájából. Még nem E/1 személyben (egyesszám első személy), hanem még E/2 személyben beszél. De ez sem általános, leginkább a kérdéseknél figyelhető meg. Ez egy kicsit furcsa lehet az idegeneknek, de mi mindent megértünk. Voltaképpen így kér: kérsz inni?, kérsz enni?, kérsz puszit? jössz a nyakamba? azt jelenti, hogy ő akar puszit kapni, ő akar enni, és ő akar valakinek a nyakába mászni :-))

Édesen eljátszik már mindennel olyan kis finom lelkű, imádja a babákat, királylányokat, tündérkéket. Szereti a jó meséket, most már sok kedvenc van. Nagyon jó a memóriája, minden szereplőt kívülről tud a mesékből, és nem csak egyből. :-) Festeget, rajzol, együtt gyúrtuk a mézeskalács tésztáját majd sütöttük ki a nagymamáknak ajándékba.

Aztán voltunk Mikulás-vonatozni, a kisvasúton. Ami jó magyar szokás szerint úgy ahogy van pocsékul volt megszervezve. De mára az emlékek megszépültek és tegnap már jókat nevettünk rajta. Az a fő, hogy Blanka élvezte és boldog volt, várta a Mikulást. Ahogy leült mellé a Miki rögtön énekelt neki, nem szégyenlősködött, nem félt tőle.
Aztán a nagymamáékhoz is jött a nagy szakállú és kapott rengeteg csodálatos ajándékot. Azt az örömöt leírni nem lehet, olyan édes volt, ilyeneket mondott: Aszta mindenit, de szép, de csodálatos ... és fültől fülig vigyor ült az arcán :-))) kész voltunk! Persze megint csak Keresztpapi Mikulása volt a nyerő (póni ménes :-))) Igazából csokit nem nagyon kapott, mert nem szeretem ha édességet eszik, inkább apróságokat, könyvet, kis játékokat hozott a Miki bácsi :-)

Imádom :-))





Idén is saját készítésű volt az Adventi koszorú, csak mézeskalácsból.
Ezt kapták a nagymamák is :-) Ötlet innen.



Blanka is kreatív, éppen pingál :-)



Mikulás-vonaton, Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy között félúton ;)





19 megjegyzés:

  1. Kedves Timi!A koszorú gyönyörű,ötletes :)Ügyesek vagytok.Nálunk a tavalyi koszorú került az asztalra idő hiány miatt,majd jövőre készítünk :)Mi is elakartunk menni Mikulás vonatozni,de a karácsonyi bevásárlás miatt lemaradtunk róla.Ami biztos szuper lehetett :)És milyen bátor volt Blanka :)

    VálaszTörlés
  2. Már hiányoztatok nagyon!!! :)
    Blanci édes, Téged pedig irígyellek a következetességedért. Hát nálunk sajnos népvándorlás van éjjelente.
    A vonatot terveztük mi is, de végül máshol találkoztunk a télapóval. Mi volt a gond?
    A koszorú nagyon szép, és egyedi.

    VálaszTörlés
  3. Szia Andi!
    Köszi a dicséretet a koszorúért, de minden bók a kitalálóját illeti, majd nézd meg a belinkelt oldalt. Fantasztikusan ügyes a nő. Szóval az ötlet és minta lopott :-P de mindezt leszámítva, még így sem volt olyan egyszerű, nagyon pepecselős-aprólékos munka. Viszont saját készítésű, így büszkén adtam át a nagymamának. Aki el is pityeredett rajta, hogy ilyen szépet még nem kapott :-))) Tök jó érzés volt.
    Blanka bátor, de tényleg :-)) a télapótól egyáltalán nem félt, sőt a sötét alagúttól sem ami alatt átment a vonat. Pedig elég félelmetes volt (nem kapcsolták fel a lámpákat), nagyobb gyerekek sírtak is.

    Télapóra visszatérve, annyira vicces volt a helyzet. Mikor lehuppant mellé a nagy szakállú, ő máris belekezdett a dalolásba, még kérdezni sem tudott tőle, mert rögtön énekelt. Olyan cuki volt :-))))))

    VálaszTörlés
  4. Szia Linda!
    Köszi, aranyos vagy. Hát azért a nagy következetességem úgy zajlik, hogy napokig rágódom, hogy mit csináljak, hogyan oldjam meg az új "problémákat", aztán erőt veszek magamon és a tettek mezejére lépek :-))

    A télapós vonatról nem akartam rosszakat írni, de ha már megkérdezted ...
    Nos amikor leszálltunk a kisvasútról olyan pipák voltunk, hogy a peronon várakozó ismerőseinkre rázúdítottuk a bánatunkat, arra kérdésre: Na milyen volt, tetszett?

    Utána sajnáltuk is őket, hogy elrontottuk a kedvüket, de hála náluk a visszája lett, mert ők remekül érezték magukat. Talán az lehetett a gond, hogy mi tényleg jobbra számítottunk.

    Nálunk ez történt: 10:45-kor induló vonatot választottuk, a vonat ezzel szemben több mint háromnegyed órát késett. Ott állt kint a hidegben egy csomó pici gyerek és várta azt a nyavalyás vonatot. Volt olyan aki sírt, volt olyan aki hisztizett. Akinek gyereke van az tudja, hogy nem olyan könnyű egy 2 évessel egy helyben állni 35-40 percen keresztül. Majd mikor megjött a vonat, a krampuszok beállítottak minket, hogy kb. hova kell állnunk a peronon, mert a vonat vissza fog tolatni. Akkor már dünnyögött mindenki, hogy még jó, hogy rá volt írva a jegyre, hogy időben kell érkezni, mert ha lekésed, másik vonatra nem lehet szállni sőt még a jegyárát sem kapod vissza. (MÁV :-))
    A krampuszok arra buzdították a gyerekeket, hogy énekeljenek a télapónak,mert akkor végre oda tolat a vonat(a mínusz nem tudom hány fokban gondolhatod, hogy mennyire nagy kedvem volt énekelni). Persze Blanka énekelt ezerrel. Komolyan olyan ügyes volt a lányom, csak miatta csináltuk ezt végig.
    Újabb 5 perc után benyögték, hogy a vonat még sem tud visszatolatni, mert műszaki gondjai vannak, így a peronon a tömeg elkezdett toszódni a vonathoz, egy élmény volt. A krampuszok ellenőrizték a jegyeket és csak azután lehetett fel szállni, de volt olyan apuka, aki már olyan ideg volt, hogy félrelökte a krampuszt az ajtóból, hogy menjen a fenébe :-(( Szóval az egész nagyon fura volt. Hazudnék ha azt mondanám, hogy élveztem az elején.

    Nagy nehezen végre ültünk a vonaton. Semmi ünnepi hangulat, se díszítés, pár télapós matrica az ablakon. Majd azért imádkoztunk hogy végre elinduljunk, 10:45 helyett 11:38-kor azt hiszem sikerült is.
    A többi már nem volt rossz, de nekünk azért rendesen elment a kedvünk, (pedig mi mindig nagyon lelkesek vagyunk!)
    Leginkább a késés miatt haragudtam nagyon, nem véletlenül választottuk ezt az időpontot. A nagymamáék a vonatozás után vártak minket, Blanka kb. dél körül ebédel, aztán alszik. Így persze jól el lett rontva az alvás a délután. Hazafelé 20 percet aludt a kocsiban.

    Ja és a vonatjegyünk nem retúr volt, mikor beértünk az állomásra, megkérdeztem a vonaton, hogy most vége? Le kell szállni? Leszállunk és közölték, hogy a visszafelé másik vonattal kell mennünk, vagy BKV-val. De a jegyünk visszafelé már nem érvényes váltani kell a vonaton.
    Kicsit rossz száj ízzel fizettem még plusz 1400 forintot a vissza jegyre, mert félóra vonatozás + 1 db mikulás csomagért is drágállottam 4500 Ft-ot, de így összesen: 5900-ra rúgott a buli ára.:-)) De ez talán azért volt, mert már eleve dühösek voltunk.

    Azt hittem, hogy csak én voltam ilyen tudatlan, de amikor felszálltunk a visszafelé jövő vonatra akkor a mellettünk ülő család is pont emiatt panaszkodott!
    Nos száz szónak is egy a vége, én egy picit csalódtam. De a lényeg, hogy Blanka nagyon élvezte, végig tiszta happy volt, emlegette a télapót, énekelt. Szóval amit szerettünk volna az megtörtént Ő boldog volt. A többi már nem számít :-)

    VálaszTörlés
  5. Haliho-ho-ho, fantasztikusan szép adventi koszorút készítettél én hetek óta szeretnék mézeskalácsot sütni Glórival, de a tavalyi recepted eltűnt és kiszúróim sincsenek... pedig Glóri is úgy szeret segíteni a konyhában! Örülök, hogy rendbejött a rácsos ágy téma, ügyesek voltatok! Nálunk soha nem száll ki Glória az ágyból, viszont minden éjjel arra ébredek, hogy Anya! Anya! - egyre egyre hangosabban... és akkor köztünk alszik... szeret ott aludni.
    A lényeg, hogy a Mikulás tetszett Blancinak, olyan édes ahogy danolászik!!! Nem semmi, hogy így megtanulta! Jók lettek a képek is.
    Köszi a múltkori hosszabb bejegyzésedet is, igazán jól esett, válaszolni is fogok rá, csak jövő héten vizsgázok megint, és elég ideges vagyok:-(
    Jó ünnepelősdit nektek, sok sok puszi

    VálaszTörlés
  6. Drága Eszter!
    Ne idegeskedj a vizsgád miatt! Csak tanuljál szépen, menni fog, ügyes vagy :-)) Glórikának millió puszi!

    u.i.: én most Moha konyhájából vettem a mézeskalács receptet, egyszerűbb egy picit mint a tavalyi:
    http://mohakonyha.blogspot.com/2010/11/mezeskalacs-adventi-naptar.html

    VálaszTörlés
  7. Hűűűűhaaaaa. Röviden csak ennyi. Na jó, azért kifejtem. Gyönyörű lett az új dizájn. :-) Gyönyörű az adventi koszorú, de ezt már mondtam. Gyönyörű Blanci a képeken. Ezt meg úgy is tudod.
    Na: az ekcémát nem is mondtad!! Remélem balzsammal is próbálkoztál....
    Jók a képek. :-)

    VálaszTörlés
  8. Szia Timi,

    nagyon köszönöm, hogy ilyen részletesen leírtad.
    Én nagyon sokat vaciláltam, hogy hol találkozzunk a Télapóval,az egyik esélyes a kisvasút volt , a másik a Vasúttörténeti park nosztalgia vonattal.
    De valahogy a sokadik érzékem nem akarta egyiket sem igazán. A kisvasútnál az időjárás miatt aggódtam, pont emiatt amit írtál, hogy és ha várni kell, ki tudja milyen időben.

    Végül mi a korábban már jó bevált Pozsonyi Pagonyos könyvesbolt által szervezett mikulásos délutánra mentünk. És csodálatos volt. Ajánlom jövőre szeretettel.

    Személyes, gyerekeket nevükön szólítva, előre leadott pár mondatos instrukciók alapján ismerősként köszöntve, bensőséges, és aktív egy órát voltunk.
    Részletek majd nálam. :)

    De tényleg az a lényeg, hogy Blanci élvezte és neki megvolt a varázslat.

    Az árak meg tényleg el vannak szállva :(
    A könyvesboltban 800 Ft volt a beugro. Ebből béreltek egy játszóházat, meg folymatosan kínálták a gyerkőcöket a krampuszok gyümölccsel meg csokival.

    VálaszTörlés
  9. Szia Clau!
    Nem próbálkoztunk a balzsammal, mert rosszul nézett ki a lába, hogy kísérletezzek. Tudod én nem futkosok orvoshoz, de ezzel muszáj volt :-((
    A többit köszi :-))) Puszi

    VálaszTörlés
  10. Oh Linda, csak annyit mondok, hogy jövőre mi is oda megyünk!!! :-))) Köszi, hogy leírtad, de majd akkor megyek hozzád a részletek miatt :-))

    Köszi, puszi

    VálaszTörlés
  11. De ügyes vagy ezzel a mézeskalács-koszorúval :)
    Blanci nagyon stramm gyerek, ha ilyen megpróbáltatásokat kibírt a Mikulásért :)!!!!! Le a kalappal előtte - így virtuálisan is.
    Lehet, hogy Orsit is láthattátok, anyukájáékkal voltak ők is Mikulás-vonatozni.
    Mi meg pont az előbb adtuk oda neki a mikunk ajándékát :)

    VálaszTörlés
  12. Kedves Timi!
    1. fantasztikus lett a "fejléc" Blankával! Nagyon-nagyon tetszik!
    2. Nem csak Te vagy fáradt mostanában, ezért nagyon is megértelek, hogy nem volt kedved írni! De hát bepótolták mindent! Szerintem ez a bolondos időjárás is közrejátszik abban, hogy az embernek nincs energiája!
    3. Blanka nagyon ügyes! Nálunk Miri még nem fogta fel az ünnepet, csak a Télapót. Persze az ajándékok, csokik mindig jöhetnek!
    4. Jövőre Én is leadom a listát, mit vegyenek inkább a lányoknak Mikulása, mert kikészülök ettől a sok hulladékcsokitól, ami még sütire sem lesz majd alkalmas! Kaptak egy csomó olcsó, vacak mikicsomagot, meg sok gyümölcsöt. Elég lett volna a gyümölcs...
    5. A mézeskalácsodtól elájulok!!! Minden elismerésem! És ha nem gond, ellopom az ötletet!
    6. További jó készülődést, hangolódást! Ugye, hogy a gyerekek megszépítenek mindent? :)

    VálaszTörlés
  13. Szia Vera! Köszönöm a dicséretet, nekem is nagyon tetszett a koszorú és jó ötletnek tartottam. A sajátom azért nem olyan szép, mint a MOHAKONYHÁJA blogon :-)
    Lehet, hogy ott volt a keresztlányod is, sajnos ezt nem tudom. Szombat, vasárnap Hűvösvölgy és Széchenyi-hegyről is volt 3-3 időpontban indulás.

    VálaszTörlés
  14. Szia Edit!
    Neked is nagyon köszönöm a szép szavakat. Jólesik, kedves vagy :-)) Nyugodtan lopd el a mézeskalács ötletet, én is koppintottam :-)))
    Bizony-bizony a gyerekek mindent megszépítenek. És olyan jó, hogy Blanka napról napra értelmesebb ... annyira élvezem :-)))

    VálaszTörlés
  15. Szia Timi!

    Egész délelőtt próbáltam a kommentelni:) de Gergő nem engedte... megfőztünk és most el is aludt. Gyorsan írok, mielőtt még idő előtt felébred:)

    Gyerekkel meghittebb a karácsonyi készülődés, az ünnepeket sokkal színesebbé, szebbé teszik a családban:)

    Blanka lába remélem szépen gyógyul", Gergőnek is volt a hátán egy folt, nekem is van a kezemen egy pici - néha kijön, de napokon belül el is múlik a dokinéni által felírt krémtől. A lábmasszázst én is bírnám:):)

    A tejbegríz nálunk reggelire megy ész nélkül:)

    Blanka egy tündér tényleg - énekel a Mikulásnak:), Nekünk nem volt "Télapó találkozó", Gergő félt is volna tőle.
    Maradt a hagyományos verzió - kéményen át érkezik a Télapó:) Édességet, ajándékot azért hozott bőven, mogyoróval, almával és sok sok mandarinnal...

    Hűha, új világ nyílt meg Blankának, a rács leszerelésével - szabad a terep:) Lehet jönni menni, megnézni Anyát és Apát éjszaka, bebújni melléjük:)... szép és nagy dolog is ez mindenkinek! Anyukád jó tanácsával és a kitartásoddal!:) örülök, hogy sikerült a leányzót "nem elrontani":) Kitartó, előre látó voltál - le a kalappal!
    Sajnos, sok szülő megszenved a külön altatás hozzá szoktatásával... erről mennyit lehetne vitázni:) 1. tény, hogy jobban alszik a gyerek és a szülő is 2. tény az is, hogy Aki a Gyermekével alszik, az nagyon nehezen tud tőle elszakadni:( - ez édes szokás rabjává válik! 3. párkapcsolati problémákhoz vezethet. Ezt meg nem akarja senki...

    Szépek a képek, tetszik a nagyszülős adventi mézésekalács meglepi:) Mi mézeskalács Dínókat sütöttünk:):)
    Sok cuppi

    VálaszTörlés
  16. Szia Bea!
    Nem panaszkodhatom, mert Blanka olyan okosan megértette (még akkor is ha az első 2 este nem tartozik életem élményei közé), hogy a saját ágyában kell aludni. És az hogy nincs rács az ágyán, nem azt jelenti, hogy járkálhatunk éjszaka. Szépen ugyanúgy átalussza a szobájában az éjszakát mint régen.

    Mézeskalács dinókat sütöttetek :-))) ez tetszik, hát ez van ha dinó mániás az ember fia :-))))

    VálaszTörlés
  17. sziasztok! nagyon szép a mézeskalács koszorú, tündéri a kis Blanka, és tényleg bátor ha nem félt a télapótól. Kis ügyeske. Jól teszed, hogy nem engeded a nagy ágyba aludni, nálunk is ott alszik el(cicizik még, nem másért), de utána beteszem a kiságyába. Puszi

    VálaszTörlés