2010. augusztus 30., hétfő

Elmúlt napok eseményei ...

Az elmúlt hétről? ... Nos jöttek hozzánk, vagy mi vendégeskedtünk; vasárnap szavaztunk, hogy végre legyen a lakóparkunkban játszótér és akadt ismét ünnepelni való (4. házassági évfordulót tartottuk itt) ... most mégis inkább Blankáról mesélnék, mert úgy érzem az utóbbi időben nem kapott elég figyelmet saját blogjában :-)

Először is a legfontosabb infó vele kapcsolatban, hogy egy egész dalárda veszett el benne ... megállás nélkül énekel, ha fürdik azért, ha játszik azért, ha kocsiban utazunk azért. Imádom, olyan cuki miközben formázza azokat a nehéz bonyolult szavakat.
Az már tuti, hogy 100%-os a ritmusérzéke, még ha valami nem is megy úgy - itt a pontos szövegre gondolok - akkor is tökéletesnek hangzik az ének, mert minden: dallam, hajlítás, mély, magas hangok annyira a helyén vannak. Most már körvonalazódik, hogy Blanka a művészetek iránt mutat egyértelmű érdeklődést. Hogy ezen belül mi lesz az ami igazán érdekelni fogja a jó ég tudja, de a zene, a tánc, az ének, rajz nagyon felkelti a figyelmét.
Nem túlzok amikor azt mondom, hogy képeket, festményeket (néha elég absztraktokat is) próbál megfejteni. Szóval nála természetes volt, hogy az első szavak közé került: képek és a szobor szót. :-)) Minap néztük az X-Faktort és megmondom őszintén az elején ellenérzéseket váltott ki belőlünk. Túl nagy a felhajtás körülötte, apa mondta is: olyan ez nekem, mintha a torkomon akarnák ledugni a műsort.
Végül még is ott maradtunk ezen a csatornán és azt figyeltük, Blanka hogyan reagál :-) Vicces, de apa megjegyezte: A gyereknek abszolút hallása van, csak a jókat nézi, hallgatja végig :-))

Na, de kanyarodjunk vissza a beszédhez, szerintünk nagyon sokat beszél, egyre többet ... még nem igazi mondatokban, de szerintem hipersebességgel halad. Hogy mennyire dumás, azt majd megpróbálom a napokban videóra venni (csak zárójelben jegyzem meg, hogy a hangsúly a megpróbálni szón van, mert ha direkt kell produkálnia magát, vagy felvételre megy a dolog, megmakacsolja magát és megkukul).
Így voltunk ezzel szerdán, mikor Mayáék meglátogattak minket, én már úgy beharangoztam Blankát, hogy mennyit dumál, aztán kb. 1 óra kellett neki, mire feloldódott és végre kinyitotta a száját. Pedig Maya ugyanolyan finom lelkű kis lány mint ő és ismerik egymást ... még is az elején nagyon visszahúzódó tud lenni.

A szobatisztaság kérdéskört most hanyagolnám, mert ezzel jelenleg nem próbálkozunk, sok-sok sikertelen nap után úgy döntöttem, nem erőltetem a dolgot így a helyzet most változatlan ... de én ezt egyáltalán nem bánom. Várunk még egy kicsit.

Ami most újdonságnak számít nálunk az a sétálás rendes gyerek módjára normálisan kézen fogva :-) Már egy ideje gyakoroljuk és egész jó eredményeink voltak, csak néha gondolta úgy, hogy kihúzza a kezét és világgá akar szaladni. De csütörtökön a nagymamával hármasban mentünk az erdőbe sétálni és nagyon büszke voltam Blankára, mert olyan sokat és olyan ügyesen gyalogolt kézen fogva. A hétvégén próbaképpen megnéztük hogy zajlik ez a művelet az olyan figyelemelterelő helyeken is, mint a pláza. És büszkén mondhatom, egy-két kézkitépős próbálkozás után, ott is jött velünk normálisan kézen fogva. És olyan nagylányos volt, imádom :-))))))
Úgy hogy a hétvégén már csak nehezéknek volt velünk a babakocsink, mert Blanka sétált, vagy néha felkéredzkedett az ölünkbe. Tegnap a budakeszi vadasparkban is olyan sokat túrázott, hogy teljesen ki volt purcanva délutánra ...
(Félreértés ne essék, nem azzal volt idáig a probléma hogy nem akart a két kis lábán menni. Sőőőt. Leginkább csak futni szeretett volna, és úgy, és oda, ahova csak ő akar; a kezét pedig semmi áron sem engedte megfogni, mert akkor kitört a botrány.)

Könyvek szeretete ...
Hétvégén megengedtük neki, hogy a Libriben maga válasszon könyvet, a végén egy Noddysra esett a választás. Azt látni kellett volna, hogyan válogatott ... a földön ülve pakolgatott egy csomó könyvet és hangos dumával kommentárt fűzött mindegyikhez ... nézegette, lapozgatta a sok szép színes könyvet és élvezte a habzsi-dőzsit. Annyi gyerek könyv van, de a fele sem jó semmire. Nagyon kevés a jó, igazán értelmes darab. Viszont be kell látnom, hogy 1-1 általam preferált példányt leszámítva hagynom kell, hogy ő döntse el, már ilyen picinek is mit szeretne nézegetni(olvasni).
Az általa választott Noddys könyvet egyszerűen le sem teszi. Reggeltől estig ezzel rohangál.
Pont múlthéten panaszkodtam a barátnőmnek, hogy az én Blankám nem engedi, hogy úgy igazán olvassak neki. Tudjátok, a klasszikus felállásban: anyával összebújva ... anya olvas, gyerkőc hallgatja. :-) Idáig kitépte a kezemből a könyvet, ő akart lapozni, persze az olvasmány kellős közepén. Ez eléggé elszomorított, mert mást sem hall az ember, csak olvassunk sokat a gyereknek ... no de hogyan ha nem hagyja? Hát ezt az új könyvet, úgy olvastam el neki reggel - 2x - hogy bebújt mellém a paplan alá és figyelt, hallgatta és nem lapozgatta összevissza ...
Hmm ... fejlődünk kérem szépen :-))

Húúú mi van még? Pedig mindig megfogadom, hogy felírom ha valami aranyosat csinál vagy mond ... de nem teszem, ilyenkor pedig úgy kell megerőszakolnom magam, hogy mi is volt???
Ja igen, puzzle ... elkezdett eziránt is érdeklődni, de még csak ott tartunk, hogy én kirakom a háromnegyedét, ő pedig a végén besegít.
Aztán visszaszoktunk a főzelékevésre ... hónapokig nem evett főzött formában csak húst, krumplit és tésztát ... minden mást elutasított, én pedig mint olyan sok mindent ezt sem erőltettem (még szerencse, hogy nyár lévén volt elég gyümölcs amiből pótolhatta a vitamint).
Egyik alkalommal borsófőzeléket ettem előtte és jött kunyerálni, adtam belőle, úgy ette, mint aki éhezik. Így most végre újra főzhetek neki ilyen ebédet is.

Juj annyi mindent szerettem volna még írni, de már nem teszem ... talán még a legfontosabbról dologról 1 mondat. Szerdán, szeptember 1-jén megyünk intézni a bölcsis várólistát. Úgy izgulok, pedig nekünk még közel sem azt jelenti majd ez a szerda, mint azoknak a csöppségeknek akik életük egyik meghatározó mérföldkövéhez érkeznek ezen a napon :-)) Úgyhogy kéz és lábtörést minden kis barátunknak aki ovis vagy sulis lesz szerdától :-))

És hogy fotó nélkül ne maradjon senki :-)) egy újabb vasárnapi termés, a budakeszi vadasparkból:


8 megjegyzés:

  1. Na igen, nem egy elveszett gyerek és ezt nem elfogultságból mondom,)

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok:)

    Várjuk! a Blanka éneklős videó-felvételét:) Tündéri lehet:) Nálunk inkább az autó - motor brümmögését hallani, mintsem az énekeket! Blankából színésznő vagy énekesnő lesz? Készülhettek a zeneművészeti iskolákkal:)

    Az olvasás nálunk katasztrófa, pedig van kedvenc könyve:) Lehet, hogy az egész titka a "saját kezűleg kiválasztott könyv"? Vagy Noddys?:)

    Blanka "kézenfogva sétája" irigylésre méltó! Egy ideig nálunk is ment, de már meg meg szakad a kézenfogás a nagy önállóságban:)

    Az utolsó meleg hétvégét jól kihasználtátok a vadasparki kirándulással:)
    puszi

    VálaszTörlés
  3. Szia Beus!
    Majd próbálkozom a videóval, de az már biztos, hogy úgy nem fog menni, hogy Blanka énekeld el a ...-t
    mert akkor rögtön kiakarja szedni a kezemből a gépet/telefont ... stb.

    Szerintem a saját választás (játékban nekünk már bejött, mivel olyan drágák a játékok, inkább minden esetben megmutatjuk neki, hogy ne nyúljunk mellé ... nem mintha így nem lenne feleslegesen vett darab :-))) a megoldás könyvben is. Mindegy, hogy milyen ... mi Noddysak vagyunk, neki ez tetszik :-)

    Mi idáig egyáltalán nem mentünk kézen fogva, azért vagyok oda annyira :-) Anyósom szerint Bálint volt ilyen, soha sem sétált, csak rohant és nem lehetett megfogni a kezét :-) Tiszta apja!

    Hát igen, mázlink volt a hétvégével, ma szinte egész nap esett/esik az eső :-(

    VálaszTörlés
  4. Szia Timikém!

    ó, hát egyre ügyesebb ez a kis dalos pacsirta :-)
    Vicces dolog ez a séta vs. futás. Szerintem nálunk Lili nem járni tanult meg egy éves kora körül, hanem futni :-) úgy látszik, rokon lelkek a lányaink ;-)
    Ez a saját választás dolog nálunk is sokszor bejön, már ruháknál is sokszor "kikérem a véleményét" és bizony vannak darabok, amiket fejcsóválás közepette tesz vissza a fiókba (néha még mondogatja is mellé, hogy nem-nem-nem) de könyv választással még nem próbálkoztunk! Picit később tuti kipróbáljuk!

    Na, mi volt a bölcsivel? Most az idei évre íratkoztatok várólistára? vagy hogy működik? A sógornőm a IV kerületben épp a minap hívott bosszankodva, hogy teljesen véletlenül tudta meg, hogy ott pl az idén szeptemberben kell jelentkezni - megadott 2 hétben, előre egyeztetett időpontban - hogy jövő szeptembertől bölcsibe mehessen a kislánya!!!! Számomra ez vicc, mert ugyebár szociális intézmény, akkor most vagy várólista vagy szociális alapú döntés, nem?
    mindegy, nagyon kíváncsian várom, mi volt veletek! :-)
    pusz

    VálaszTörlés
  5. Szia Edina!
    Oh, már én is alkalmazom, hogy kiveszek általam két - aznapra jónak gondolt - ruhát és abból választhat. Tegnap is úgy mentünk el itthonról, hogy ő döntött-e el mit vesz fel. Elég sokszor "kikérem a véleményét" (múlthéten a cumi vásárláskor is).
    Szerintem a könyvválasztásnál is próbáljátok ki. Ez sokat segíthet később az olvasás megszeretésében is. Emlékszem a húgom 7 évesen (elsős volt)a maga kis megspórolt pénzéből elment a könyvesboltba és megvette az első saját könyvét (Harry Potter). Évzárókor az osztályfőnöke megemlítette, hogy van ám még egy örömhír, egy új tanuló is beköltözött a gyerek mindennapjaiba, ő Harry Potter, aki olvasásra buzdított minden kicsit. Szerintem jó dolog ha a gyerek saját akaratukból, magának választott könyvet olvas! (mi esetünkben olvastat, lapozgat)
    Ha belegondolok nekem a kedvenc könyveim mind saját választások, nem pedig kötelezők :-))

    Bölcsiről majd hosszabban írok, de teljesen élménybeszámolóval talán majd inkább személyesen ... tényleg nem írtad meg, hogy mikor jó nektek hozzánk eljönni.
    Puszi

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!
    Kicsit elhanyagoltuk a blogok olvasását az elmúlt időszakban, így őszintén mondhatom, hogy roham léptekkel fejlődik Blanka. Sajnos 2 éves korban már gyerekek lesznek és eltűnik belőlük az a "babásság".
    Olyan izgi ez, amikor már tudsz Vele kommunikálni és ha nem is körmondatokban, de érthetően és aranyosan válaszolgatnak és hallgatnak.
    Az éneklős videóra már Én is kiváncsi vagyok, mert biztos nagyon helyes. A Barátnőm kisfiát agyon tudnám ölelgetni, amikor a Trabanton szállni élvezet című számot énekli.
    Szóval elő a dugi kamerát és Felvétel indul :)!

    VálaszTörlés
  7. Rendben Kriszti úgy lesz ... :-)) A Trabanton szállni élvezet számot én is meghallgatnám egy kis gyerektől, biztos haláli lehet :-)

    Hát már nem baba, szinte naponta csodálkozunk el azon, hogy nézd már milyen nagylányos, nézd most mit csinál, nézd hogy eszik, iszik, játszik. Most pl. babázni kezdett, dédelgeti a babát, hintalóban hintáztatja, és dumál neki, hogy szia baba, szia, hintázzál :-) Beszarás komolyan ... de pl. tegnap kapott a nagymamáéktól egy új kirakós játékot, elég bonyolultnak tűnt nekem elsőre, legalábbis hosszabb időbe tartott míg megtaláltam a dolog helyét, mint Blankának. Pár kirakás után, szinte úgy pakolta a dolgokat a helyére, mintha egy éve ezzel játszana!

    VálaszTörlés