2010. szeptember 2., csütörtök

Megint bölcsi

Annyira foglalkoztat jelenleg ez a téma, hogy aludni is alig tudtam éjjel. Ezzel az egész bölcsődei dologgal álmodtam, majd 5-kor már keltem és a felettünk lakók reggeli készülődését hallgattam. :-) Blanka persze ilyenkor 7-ig alszik ;)

Azon gondolkoztam, hogy mit is írjak erről? Úgy döntöttem, úgy fogom megközelíteni a témát, hogy a most bölcsődén gondolkodóknak segítséget nyújtsak vele; persze a tegnapi eseményeket is beleszőve. Nos akkor kezdem:

Szerda reggel, felkerekedett a család és utunk egyenest a gazdagréti Napsugár Bölcsődéhez vezetett. Egy kis emlékeztető: Tavasszal, április végén többszöri telefonálás után abban egyeztünk meg a vezetőkkel, hogy szeptember 1-jén 9-12 óráig mehetünk intézni a bölcsődei jelentkezést, addig erre semmilyen mód nincs. Még zúgolódtam is, hogy már arra is várni kell, hogy az ember várólistára kerüljön :-)
Odaértünk, csöngetünk a bölcsi kapuján, kedves hölgy nyit ajtót, elmondjuk miért jöttünk, ő pedig elmondja, hogy egész szeptember hónapban, a kerület központi bölcsődéjében van mód a jelentkezésre. Tájékoztat, hogy pontosan hova kell menni, és hozzáteszi, ez az infó nekik is új tegnap jött faxon, és a központi bölcsi dönt jelenleg a gyerekek elosztásáról is (igaz csak szeptember hónapban van most így).
Bánatos mosollyal végig hallgattuk, majd köszöntünk és távoztunk, vagyis vissza az autóba, ahol apa közli, hogy neki már nincs ideje a Tétényi útra is bebumlizni, be kell érnie a munkahelyére, majd elintézzük máskor.
Nagymamáékhoz megyünk akik izgatottan fogadnak, majd beszámolunk ... kb. 10 percig azon morfondírozunk, hogy most mit csináljunk? Vagyis azt hamar eldöntöttük, hogy a nagypapával elmegyünk a központi bölcsibe, ha már neki vágtunk az ügyintézésnek akkor legalább folytassuk tovább.
Ami kardinális kérdés volt, hogy vigyük-e a gyereket magunkkal vagy sem? Ugyanis ma már a fenét sem érdekli, hogy az én kis lányom, milyen okos, helyes, milyen a ruha rajta, mennyire szépen köszön, mosolyog, integet ... stb.
Pusztán az egész adminisztráció és bürokrácia, így a fent említett 10 percben le-föl járkáltunk a nappaliban a következő ténymegállapításokkal:
JÓ viszem a gyereket, legalább látják! De ne vigyétek, minek? Senkit sem érdekel max. 5 perc papírmunka és kész. JÓ ok, nem viszem. Jaj de olyan szépen fel van öltöztetve, legalább lássák már milyen édes. Na jó vigyük a gyereket! :-)))) (kész kabaré volt, de komolyan)

Szóval a vigyük a gyereket, ne vigyük a gyereket ... agyalás után végre úgy döntöttünk visszük, aztán lesz ami lesz.
Mint sejtettem tényleg a bürokrácia fogadott minket - de csak látványra: váró-iroda-iroda- szembe újabb iroda. Szóltak, hogy foglaljunk helyet és máris szólnak a kolléganőnek. Innen átvezettek a bölcsőde aulájában, ahol egy hölgy éppen tárgyalásban volt már anyukákkal.

Majd nem túl hosszú várakozás után kedvesen üdvözöl a hölgy aki a jelentkezéseket intézi, elmondom miért jöttem, majd belekezd a valószínűleg sokadszorra elmondott tényekbe.

Szeptember 1-jétől változás van a bölcsődei felvétel rendjében, első és legfontosabb változás, hogy a jelentkezéssel egy időben 6 hónapra visszamenőleg jövedelemigazolást kell benyújtani az anyának és az apának. A szülők egy főre jutó jövedelme nem lehet több 80 ezer nettónál.

Majd többször hangsúlyozta, a bölcsőde szociális intézmény ami azt jelenti, csak szociálisan rászorulók vehetik igénybe ezt a szolgáltatás.
Kik is ők? Nagycsaládosok, gyermeküket egyedül nevelő anyák és egyéb hátrányos helyzetűek.

Mivel elég sokan beleférnek a gyes rendkívül alacsony összege miatt a 80 ezres keretbe (gyed folyósításakor nem járhat bölcsibe gyermek) második körben, mielőtt eldől, hogy a gyereket felveszik-e vagy sem, kérnek az anyáktól újabb jövedelem igazolást. Ebben a várható jövedelmet kell igazolnia a munkáltatónak.
Ezért van a várólista (Edina kérdezted, hogy szociális intézmény, miért van várólista) mert azokra a gyerekekre esik a választás akiknek az anyukája ha vissza megy dolgozni várhatóan nem fog sokkal többet keresni, mint amikor otthon volt. Vagyis ha egy multiban dolgozó sok százezres jövedelmet igazoló anyuka és a egy minimálbéres jöv. rendelkező anyuka gyereke között kell majd választani akkor a minimálbérest fogják.
Hogy ez a változás mennyire jellemző minden kerületre, városra, falura, fogalmam sincs jelenleg abban a kerületben ahová mi szeretnénk, hogy Blanka bölcsibe, majd később óvodába járjon, ez a szabály vonatkozik. De mivel szoc.intézmény, valószínűleg ez van mindenhol.(???)

Nos fentebb már írtam, hogy mennyire bürokratikus ez az egész, pusztán számok, adatok fognak dönteni ... de mégis elmondhatom, hogy pozitívan csalódtam, azért nem véletlen, hogy aki gyerekekkel foglalkozik, vagy értük dolgozik, azt csinálja amit csinál. Mindenki nagyon kedves volt, mindenki segítőkész, most nem részletezném pontról pontra a tegnapi beszélgetésemet, de adott a hölgy olyan tanácsokat amik nagyon hasznosak lehetnek nekünk. Személyre szabottan, próbált az anyukáknak tippekkel szolgálni. Mert minden család más és más, és mindenkinek más miért lenne jó dolgozni, otthon maradni ... stb.
Például az előttem lévő anyukát félfüllel kihallgattam és ő azért menne vissza dolgozni, mert a munkahelye igényt tart rá. Itt pl. mondott olyan lehetőséget, hogy a munkáltatónak nyilatkoznia kell, hogy az anyukára/munkavállalóra nagy szüksége van, "pótolhatatlan" a cégnek stb. ezek is nagyot nyomnak a latban, ha elbírálásra kerül majd a sor.
Nem beszélve még arról a pozitív tényről, hogy megdőlt a gyereket nem veszik észre álláspontom. Nagyon aranyos volt mindenki Blankával, a Napsugár kapujában, vagy a Tétényi úton, kedvesen fogadták, köszöntek neki, integettek neki ... és hát mindenki nagyon együtt érző, ami rá is fér a szülőkre szerintem.

Summa summárum jelentkezünk, én már beszereztem tegnap a bankszámlakivonataimat, apától is kell még jöv.ig. aztán majd várunk, hátha lesz üresedés (nem ígérik, de elképzelhető). Idén egyenlő a nullával az esély ... de legalább elmondhatjuk, hogy megpróbáltuk. Tavasszal pedig úgyis beiratkozunk az óvodába ... szóval a bölcsis karrierünk nem is tartana 2-3 hónapnál tovább :-)

Sokat rágtam magam, hogy mekkora hülye voltam, hogy nem tavaly kezdtem ez ügyben intézkedni, de ma már nem bánom. Egy percre sem adtam volna be Blankát sehova előbb, az életben nem leszünk ennyi időt együtt, legalább kihasználjuk ezt a lehetőséget.

15 megjegyzés:

  1. Ez nem semmi. Én még ilyet nem hallottam. Anyukám bölcsődében dolgozik, gondozónő. Mi Győrben lakunk, lehet, hogy teljesen máshogy van Győrben, mint Bp-en. Erre rá fogok kérdezni.
    Itt, ha egy anyuka be akarja adni a gyerekét bölcsődébe, akkor munkáltatói igazolás kell, amivel igazolja, hogy dolgozni fog és ennyi. Semmiféle jövedelem-igazolás. Mi közük van ahhoz, hogy kinek mennyi a fizetése. Egyébkén nagyon sokan vannak úgy, hogy nem is dolgoznak, van lóvé, és mégis valahonnal szereznek ismerőstől munkáltatói-igazolást, és beadják a gyereket bölcsibe.

    VálaszTörlés
  2. Szia Adri!
    Frissek az infók :-)) ... de kérdezz rá anyukádnál, mert engem nagyon érdekelne, hogy máshol is kérnek-e ilyet? Állítólag szeptember 1-jétől van ez az új változás, elképzelhető, hogy eddig máshol sem így volt.
    Egyébként mint írtam azért van hozzá közük, mert szoc.intézmény és elméletig az arra rászorulóknak jár a bölcsődei férőhely :-(

    Az a durva, hogy most a "mezei" anya-apa-1dbgyerek felállás a hátrányos helyzetű :-) nekünk semmi sem jár csak úgy :-)

    VálaszTörlés
  3. Ez elég igazságtalannak hangzik! Nem jár Mindenkinek? Ez felháborítóés értetetlen!
    Jó, hogy a nehezebb helyzetben lévőknek megkönnyítik a dolgát, de a 80ezer se túl sok pénz, ha a jövőre is gondolsz!
    Remélem sikerrel jártok, és Én pedig hálát adok, hogy nem kell ezt a tortúrát végig járnom!

    VálaszTörlés
  4. Hát ez van Kriszti, megmondom őszintén, szánom bánom arckifejezéssel mondtam tegnap a hölgynek, hogy tudom, hogy ezt már hamarabb el kellett volna kezdenem intézni ... stb. Erre azt mondta, hogy higgyem el, hogy ma már az sem számít. Persze a véleményem az, hogy egy átlagos anyagi helyzetben lévő szülő gyerekének van esélye, és mindenképp érdemes 1 éves kora körül intézkedni, akkor szerintem van esély. Megmondták, hogy a mi jelenlegi paramétereinkkel jövő szeptemberben felvennék Blankát, de hát akkor már 3 éves lesz, óvodába mehet :-)))

    VálaszTörlés
  5. Bennünk már többször felmerült, hogy Bp-re költöznénk, mert sok szempontból itt Mo-on az a "világ közepe", de a gyerekek és az ovi-bölcsi miatt elvetettük a dolgot. Mi Pécstől 10 km-re lakunk egy kis faluban és nagyon szuper ovi van. Bölcsi nincs, ezért a kiscsoportba felvehetnek 5 gyermeket, akik 2 és 3 éves kor közöttiek. Így nem lehet több a létszám 20-nál. Tamara ezért már 2 és fél évesen elkezdhette az ovit tavaly. Nem azért, mert vissza kellett mennem dolgozni, hanem mert neki nagyon nagy igénye volt a közösségre. Én egyébként is itthon voltam, hiszen Karolina október elején született meg. Szóval itt sokkal jobb a helyzet, könnyebb bekerülni az oviba is. Senkitől nem kérnek jövedelemigazolást. Egyszerűen van hely és a gyerekért történik minden. Szeretem ezt az ovit, már csak ezért sem szívesen költöznék el.
    Barátnőmék Biatorbágyon laknak 3 és fél éves iker fiaikkal. Ott az oviba sem vették fel őket (ikreket egyáltalán nem vesznek fel), mondván, ott az anyuka iskoláskorig kapja a dupla gyest. Otthon tud velük maradni... 50 ezer Ft-ból havonta. Most akkor az ovi egy gyerekmegőrző, vagy egy közösség, ahol a gyermek szocializálódhat, közösségben lehet, tanulhat, fejlődhet, stb???
    Durvák a bp-i viszonyok!!!

    VálaszTörlés
  6. Szia Edit!
    Nem tudok mit mondani, mázlisták vagytok. Bár tény, hogy ez millió dologtól is függ. Egy kis faluban valószínűleg nincs is annyi gyerek, másképp tudnak gazdálkodni a férőhellyel, a pénzzel ... stb. Itt Budapesten, még akkor sem veszik be a gyereket 3 éves kora előtt oviba, ha 1 hónap különbség van az évkezdés és a szülinapja között. De ez a legkisebb gond. Dunakeszin, 4 éves gyerekeket utasítanak el óvodából. :-( Minden városban vagy akár kerületenként is változhatnak sokszor a dolgok. :-(

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    A jelentkezésetek megvan, reméljük sikerül, ha nem, akkor se bánd:) mert ez az idő a gyerekekkel, pótolhatatlan! Én egyáltalán nem bánom, hogy nem mentem vissza dolgozni, próbálok minden időt kihasználni... imádok itthon lenni vele, bár anyagilag nehéz. Persze tervben a testvér, így könnyű beszélnem:)
    Ezek szerint, minden hol másképp oldják meg a bölcsődei férőhelyek betöltését:( A falukban nagyobb az esély, hogy felvesznek, de sokszor ez sem segít.... nálunk pl. sokan vannak a "hátrányos helyzetű" kisebbségi gyerekek (nekik miért van mindig hely 3 éves kor előtt is? Apuka meg BMWvel jár?)
    ...már az Ovi is itt tart.????!!

    VálaszTörlés
  8. Hű, nem semmi, amit írtál! Szerintem egyébként kerületenként változik a dolog, de az is igaz, hogy az én infojaim régebbiek ;-)
    Igazságos rendszer? nem létezik, nem is létezhet, mert valaki mindig kiszorul... A férjem kollégája pl egy Pest környéki kisvárosban lakik, és teljesen kikelt magából, mert az ő gyerekét nem vették fel ovodába, mert "túl sokat keres", ami egyrészt persze nem igaz, másrészt ha meg így is lenne, akkor az ő adójából tartják fent az ovit mások gyerekeinek?!?!? most akkor hogy van ez? A kereset kérdés pedig igen, relatív, mert kereshet valaki kicsit jobban az átlagnál, de akkor azt is kérdezzék meg, hogy kinek mennyi hitele/rezsije/egyéb fizetnivalója van, mert lehet éppen, hogy a "jó fizetés" felét elviszi mondjuk a lakás törlesztője, és így kevesebb jut kenyérre, mint a kevésbé jól kereső, de saját -értsd kifizetett - lakásában lakó családoknak... Szóval nem lehet igazságot tenni, de az legalább jó, hogy törekszenek rá :-)
    Látod, végül Te is, illetve Ti is a lehető legjobban jöttetek ki ebből a bölcsis mizériából, úgyhogy minden úgy lesz jó, ahogy lesz :))
    puszillak
    és mindenképpen találkozzunk!
    nekünk a jövő hét kicsit sűrű, de az utána köv hét szabad, és a fotózásról is be tudok majd számolni ;-)
    puszi még 1X
    GYED mellett nem is járhat bölcsibe?!?!? mondjuk igaz, mert a bölcsi feltétele a munkáltatói, és akkor bizony csak GYES jár. Logikus, és fair :-)

    VálaszTörlés
  9. Érdekes amit írtál.De én sem értek egyet ezzel az új rendelettel.Miért kell ekkora különbségnek lennie kerületek és városok között.De szerintem se bánd,mert még egy évig otthon lehetsz Blankával :-)Mi is jövő tavasszal tervezzük az oviba íratást.

    VálaszTörlés
  10. Megrökönyödve olvastam amit írtál.
    Itt a XIII. kerületben semmi ilyen nincs, bár a mi önkormányzatunk jóval kimagaslóbb keretből gazdálkodik és nagyon nagy figyelmet fordítanak a bölcsi-ovi-iskolai dolgokra.

    VálaszTörlés
  11. Hát ez nem semmi. A ti példátok jó tanulság viszont a többi anyukának, és majd nektek is, ha kistesó lesz. Ezek alapján viszont akkor már most el kell kezden intézni az ovit, vagy nem?

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok!

    Látom felborzoltam a kedélyeket :-)))))))) Azért ez nem a világvége, én pedig bizakodó vagyok, hogy visszalépnek majd egy páran, talán év közben lesz majd üresedés. Ha nem, akkor nem.

    Egyébként, ha nem a saját fülemmel hallom el sem hiszem, egy anyuka a fodrásznál mesélte:
    1 hónap után csak azért vette ki a gyerekét a bölcsiből, mert nem volt neki szimpi, a bölcsőde, a dadák és az hogy az egyik dadus dohányzott. Hogy ezt mikor és hol láthatta, nem tudom, nyilván nem a gyerekek közelében - sőt még az udvaron sem - erre már szigorú szabályok vonatkoznak. Én pl. ebből nem csinálnék ügyet, mert attól még lehet valaki lelkiismeretes és jó pedagógus, mert dohányzik! Arról pedig ne is beszéljünk, hogy az anyuka nem a szegényebb fajtából való, ő nem tudom milyen szociális alapon jutott helyhez? Még ezzel sem lenne bajom, de így elvette a csemetéje a helyet valakitől, akinek nagyobb szüksége lett volna.

    Azzal pedig sajnos teljesen egyet kell értenem, hogy kerületenként, városonként sok minden változhat ... de szerintem ez általános lesz a jövőben mindenhol. Nagyon sok a gyerek, bár lépten-nyomon azt mondják, hogy még sem elég születik.
    Ááá, kár is keresni az igazságot, az odaát van :-)))))))))

    Clau, oviba csak májusba lehet jelentkezni.

    VálaszTörlés
  13. nem semmi...ilyen kálvária... talán egy pár hónapra sikerül azért bejutnotok...mert talán jobb egy 10 fős közegbe először, mint egy 25-30 fősbe. Bár Blanka olyan ügyes, önálló nagylány már, biztos nem lesz olyan nagy gond majd a beszoktatás. Családi napközire nem gondoltatok? Sok helyen támogatja az ÖK, vagy pl. nálunk a munkáltató is. Mi minél közelebb kerülünk a bölcsihez, annál fájóbb, hogy lassan letelik az együtt eltöltött idő drága Glóriával... bár tudom mindekettőnknek így lesz jó, de akkor is valami lezárul :-(.

    VálaszTörlés
  14. Szia Eszter!
    Van fizetős bölcsi támogatás dunakeszin, 20-max.30ezer forint. Nekünk elég problémás lenne dunakeszire vinni Blankát (mindegy, hogy fizetős vagy nem fizetős), hiszen ha elmennék dolgozni, nem tudnék mindig időben érte menni. Budáról nem érnénk haza korán. Egyszer-egyszer még meglehet oldani, de hosszú távon nem nézi el egy munkáltató sem, hogy 3-4-kor lelépek a munkahelyemről. Ezért lett volna jó ha olyan helyre jár bölcsibe, ahova érte tudnak menni a nagyszülők, ha mi nem is tudunk időben elszabadulni. Ooooh hosszan részletezhetném ... csak már nem szeretném. Egyébként is most totálisan kivagyok készülve :-(

    VálaszTörlés
  15. Szia Timi!

    Meséltem anyukámnak, hogy mit mondtak neked a bölcsiben.
    Elképzelhető, hogy ilyen kölönbségek vannak, hogy teljesen más a bölcsődei rendszer Győrben és Bp-en. De az, hogy a bölcsőde szociális intézmény lenne, az elég érdekes, ugyan is a bölcsődei szolgáltatás az alapellátás. De aztán az is lehet, hogy csak itt nálunk, nálatok pedig nem. De azért ez elképesztő. Még mindig nem tértem magamhoz, hogy jövedelmigazolás kell, és nem veszik be a gyereket, akkor sem, ha szeretnél visszamenni dolgozni.

    VálaszTörlés