2008. december 6., szombat

5. hónap, avagy Blanka mérföldkövei

Mikulás napján töltötte Blanka az 5. hónapját. Nagyon gyorsan telnek a hetek, hónapok ... egyszerűen felfoghatatlan, hogy szalad az idő.

Blancikával a héten 2x voltunk orvosnál, hétfőn az orthopédián, hogy ránézzenek a lábacskájára és csütörtökön gyerekorvosnál oltáson. Az orthopédián a doktornéni azt mondta, még 1 hétig kell a gyógycipellőt viselni, de csak a rosszabbik lábán. Jövőhéten pedig már nem is kell. Igaz, mi jól elblicceljük ezt a dolgot; most, hogy csak 1 cipőt kell hordani, jobban idegesíti Blankát, mint amikor kettőt kellett és állandóan lerúgja.

Csütörtökön tanácsadáson/oltáson voltunk védőnőnél és a gyerekorvosnál. Védőnő lemérte Blankát, 6650 gramm, még mindig nem érte el a születési súlya dupláját. Szerintem ez már csak 6 hónapos korában fog megtörténni :-) Hosszra semmit sem nőtt, de legutóbb 3 cm-et is nyúlt így nem lepődtünk meg ezen. Nem lehet mindig csak nőőőőni :-) nem bírnánk ruhával követni :-) most 65 cm.

Fogacskának még nincs híre ... én duzzadtnak láttam az ínyét, de a doktornéni azt mondta, hogy nem az. Állítólag később, de egyszerre több fog neki jönni. Erről jut eszembe, pont futó szalagon kaptuk a prevenár oltást, így mellettünk egy 9 hónapos kisfiú volt bent a rendelőben. A kisfiúnak 6 foga volt már, doktornéni megvizsgálta, és közölte, hogy fogzásban elmaradott a gyerek, mert csak 6 foga van. Mi még összenéztünk az anyukával, hogy miről beszél a doktornő??? Van olyan gyerek akinek ennyi idősen még foga sincs, nem hogy 6. De minden orvos más, van aki ilyeneken nem problémázik, van aki minden eltérést megjegyez/leadminisztrál. A miénk az utóbbi. Pedig szinte a csapból is az folyik, hogy nem egyformák a gyerekek, mindegyik másképp fejlődik.

Az oltásra visszatérve, Blanka egy tűálló gyerek :-) Egy nyikk nélkül tűrte a szúrást, rég túl voltunk rajta amikor sírt egy rövid kötelezőt ... Most hála az égnek nem lázasodott be, az ismétlőkből még kettő van, januárban kapunk egyet, aztán az utolsót majd csak jövő év végén.

A legnagyobb tudomány erre a hónapra az, hogy végre önállóan sikerült megfordulnunk hátról, hasra :-) már a kezünk sem ragad bent. Ez annak az eredménye, hogy vérszemet kaptam, Mayánál mennyire élvezi Blanka a földön létet és leterítettem neki plédeket a szőnyegre, dohányzóasztalt félretoltam ... így most van egy nagy placc a nappali közepén. Blancika másképp játszik a földön, talán élvezi a nagy teret és késztetést érezett a forgásra. Ez a forgás még nem rendszeres, sőt csak akkor csinálja amikor kedve van. Ha erőltetem, kezemben fényképezőgéppel, hogy megörökítsem az utókornak a tudományát: gyerünk kicsim forduljál ... stb., már is kitör hiszti, megmakacsolja magát és nem hajlandó csinálni. Ha próbálom őt forgatni annál rosszabb, mert még jobban bömböl. Szóval nagyon önálló és öntörvényű ... csak azt csinál amihez kedve van. Igaz erőltetni sem akarok semmit, de a vele egykorú babák, már régóta forognak, sőt van olyan aki már rugóztatja a popóját, vagyis készül a csúszás-mászásra. Sőt már fogzik is!

Azt észrevettem, hogy egy picit mi mindent lassabban csinálunk, de ezen egyáltalán nem szomorodom el, mert ha Blanka ütemében haladunk az csak egészséges ... (szerintem) Igaz akaratlanul is hasonlítgatom a gyerekem a többi gyerekhez.

Egyébként, egyre könnyebb az életünk ... már nem kell sehonnan haza rohannunk. Kibír még itthon is 4 órát evés nélkül. Ha pedig elmegyünk valahová 5 órát bármikor el van tejcsi nélkül. Nagyon mosolygós baba, mindenkivel játszana, mindenkire nevet. Sokat dumál, (most tanul nyávogni, sikítani) bárki kézbeveheti nem riad meg az idegenektől. Nagymamáékra bármikor otthagyható, mert jó kislány akkor is, ha nem vagyunk mellette. Imádja a plázákat, boltokat, a tömeget, ha körülötte forog a világ. Szeret tornázni, kitámasztva ülni ... ja és tévét nézni, de ezt nem hagyjuk még sokáig neki ... Átalussza az éjszakát, 5-nél előbb már nem kell megetetnem éjszaka. A legjobb, hogy utána is visszaalszik és 8-fél9-ig nyugi van. Napközben nagyon keveset alszik max. 1-2 óra egyhuzamban, és akkor már sokat mondtam.

Amit utál: öltözni, főleg fürdés után, mert akkor már éhes és álmos, felöltözni kimenős ruhába (kabát, sapka, overall), nem bírja a túlzott meleget (nagyon izzadós). Utálja ha ráerőltetünk valamit, pl. fekvést mikor ő ülni akar :-)

Télapó: még nagyon kicsi Blanka, úgyhogy idén mi még ajándék kérdésből nem csináltunk nagy ügyet ... igaz, vettünk neki egy csúcs szuper Télapó szerkót :-)) Ma már abban volt egy családi összejövetelen, ahol egy távoli nagybácsikája 75. születésnapját ünnepeltük. Holnap egy Mikulás buliba vagyunk hivatalosak Maya barátnőnknél, és Blanka nagyon "ifjú" kora ellenére, már nagyon de nagyon várjuk, hogy találkozzunk a Mikulással :-))

3 megjegyzés:

  1. Hát nagyon ügyes a Blanka!!! (A súlyát én igencsak keveslem, de szerintem Te is, ha megnézed, amit írtál :-)))
    A fordulás igencsak nehéz tudomány én a járókától várom a megváltást, mert az ágy nálunk is puha.
    Büszkék lehetettek, hogy ilyen okos, ügyes, kiegyensúlyozott babátok van, aki sokat mosolyog és jól elvan magában is. Ezt bizonyítja, hogy anyukájától megkap minden figyelmet, amikor szüksége van rá!

    VálaszTörlés
  2. Szia Eszter! Hogy vagytok? Milyen volt a hétvége, télapózás apával együtt? Na majd írok a blogodra :-))
    Hát igen, a súlya nem olyan nagy Blankának, de teljesen jól néz ki. Egyáltalán nem tűnik alultápláltnak :-) Sőt az orthopédián a doktornő mindig daginak hívja :-)A védőnő sem mondja, hogy kevés lenne, úgyhogy nem is foglalkozom túlzottan ezzel. Ráadásul szerintem ez is genetika, mert apucikája is vékony, és kicsinek én is olyan voltam, hogy az iskolába sem akartak engedni, nehogy elhúzzon a táska. :-)) A fordulást nagyon gyakorolja, ahogy hátára teszem máris oldalra fordul, aztán vagy átfordul (ha kedve van) vagy csak nézelődik :-))

    VálaszTörlés
  3. Sziaaaa, jaj istenem jól elírtam a súlyát nem 3650, hanem 6650 :-))) Még jó, hogy apa felhívott, mert nem is esett le, amikor írtad, hogy igencsak kevés :-)))

    Na, de mindegy, még mindig nem érte el a születési súlya dupláját, ez tuti :-))

    VálaszTörlés