2010. január 8., péntek

Évnyitó :-)

Blanka szerdán 18 hónapos lett. Jövőhéten megkapja az újabb kötelező oltását ... és hála az égnek 6 éves koráig nem kap több szurit :-)

Változás nem sok ... még mindig 12 fogunk van, 80-as ruhákat hordunk, végre kinőttük a 20-as cipőt, és levágtam a frufruját, mert már belelógott a szemébe :-)) Elég Dumb&Dumber-es lett :-))

A beszédfejlődésében sincs változás, a passzív szókincse nagyobb mint az aktív.

Mindent ért, tényleg mindent. Néha magam is meglepődöm, hogy jééé ezt meg honnét tudja. De mint tudjuk ebben a korban elég szivacsok és folyamatosan REC állásban van az agyuk.

Néha aggódom és elkeseredem, hogy nem beszél még úgy mint néhány vele egy idős kislány. (és itt most direkt kislányt írok, mert a lányok beszédesebbek, mint a fiúk)
De aztán gyorsan elhessegetem a buta gondolatokat, hiszen tudom, hogy minden rendben van vele, gyönyörűen fejlődik.

A legfontosabb, hogy mond már szavakat - nem sokat - de a szövegértés ami ebben a korban nagyon fontos rendben van. Most nem akarok példálózni, hogy miket megért már, de ha konkrétan mondok neki egy könyvet hogy hozza ide nekem, akkor azt hozza ki; és ilyen sok van.

Inkább halandzsázik, de abban verhetetlen, azt megállás nélkül. Még éjszaka is! Most éjjel már a száját is be kellett fognom, egy: Blanka csönd legyen, aludjál felszólítással!!!

Van egy csomó halandzsa szava amik biztosan jelentenek valamit, bár még nem fejtettük meg, de rendszeresen mondja, és nagyon hangosan és nyomatékosan. Ilyen a Tám, vagy a Kukuká :-) Az utóbbit már át is vettük tőle, és ha valami nagyon haszontalant hoz a postás, apa már mondja is, kukuká, vagyis dobhatom ki :-)))

Lehet, a lelkiismeretemnek akarok könnyebbséget azzal, hogy magyarázom a bizonyítványt, de aki ismer az tudja, hogy nem vagyok egy szótlan fajta, szeretek beszélgetni, és mióta megszületett Blanka egy dalárda működik otthon. Mindig beszélgetek Blankával játék közben, nagyon sokat énekelek. (A kézzel mutogatós játékokat ha csak megemlítem, már mutatja a kezével) Olyan szavakat ért és tudja miről beszélünk amik elég bonyolultak vagy még soha ki sem mondta (pl: mosogatógép, zongora, fogkefe, habfürdő ... stb) mégis csak ezeket használja rendszeresen:

anyuci - enuci
apuci, apa, apu (minden változatban mondta már)
evés - hamm
baba - baba
egészségedre - eks, acci (ha köhögök is mondja)
kocka - koko

A beszéd mellett viszont sokkal szembetűnőbb, a velünk való viszonya, nagyon kimutatja a szeretetét. Egyértelműen örül annak, ha azt mondom: megyünk a nagymamáékhoz, de ha meglátja őket, örömtáncot lejt a lakásban (ha hozzánk jönnek), ha mi megyünk egyenesen beront a nagyszülők lakásba ... stb. Puszilgat, simogat minket, néha még kérés nélkül is. De a legklasszabb számomra az új szokása, csimpaszkodik a nyakunkba, ha felvesszük. Már nem úgy csinál mint egy darab zsák, hanem kapaszkodik, öleli a nyakunkat. Igazi kis Csita :-)))

Szerintem, de én elfogult vagyok, elég kreatív fajta, a kockázás nála alap, már elég régóta csinálja. De a legújabb, hogy a formákat is elég jól berakja a helyére (forma kirakós játék) és a színezés. Még semmivel sem kötöttem le ilyen sokáig mint a színezéssel. 20 percig ült egy helyben és firkált, vagyis együtt firkáltunk ... de olyan átélés volt az arcán amit ritkán látni.

Hát ... tudom nem sok, de nekünk hatalmas mérföldkövek ... végül is nem számít, mert igyekszem Blankát csak önmagához viszonyítani. Például most tudom, hogy indult az év eleje, aztán majd meglátjuk hova jutunk 12 hónap múlva :-))

Színezek, játszom, Teletubbies-t nézek, teletubbies gatyában
teletubbies DVD tokot szorongatva : -))




Ékszertolvaj:

15 megjegyzés:

  1. Szia Timi!

    Meg kell zabálni, annyira aranyos Blanka - írom ezt, hogy személyesen nem találkoztunk :)
    Tényleg nagyon okos és ügyes csajszi, év végére meg aztán... hajajj :)))
    Az ékszertolvajlás után jön a cipő és ruharablás - mi csak klaffogós cipőnek hívtuk, mikor anya jócskán nagyobb cipőjében sétáltunk fel-alá a lakásban :)
    Egyébként tényleg öröm látni meg érezni, hogy ezek a pici tündérek mennyire tudnak szeretni... én csak a keresztlányomon látom :)

    Puszi

    VálaszTörlés
  2. Szia Vera!

    A cipőrablás már régebben meg van mint a ékszer, ugyanis a cipőkhöz már azóta hozzáfér mióta tud mászni :-)) Egyébként tényleg nagyon tudnak a gyerekek szeretni, és az ő megnyilvánulásaik mindig őszinték! :-)
    Puszi

    VálaszTörlés
  3. Szia Timi!

    BUÉK!

    Amiket leírtál, hogy miket csinál Blanka, az szuper!

    Nyugi, beszélni is fog nemsokára! Nehogy már hibát keress! Semmi gond nincs, Te mindent megteszel, ő meg fejlődik, ahogy kell!

    Már 3 év alatt látom, hogy mennyire igaz, a szülő mindent megtesz, és a gyereknek az alaptulajdonságai úgyis adottak. Lehet, hogy ő későbben csinál dolgokat, de hiszen még csak másfél éves!

    Úgyhogy csak take it easy!

    Puszi Emese

    VálaszTörlés
  4. Szia Timi! Nagyon helyes Blanka szinezés közben. Kicsit irigyellek, hogy le tudtad foglalni 20 perce - ez Nálunk csak álom :).
    Ricsi sem beszélt túl sokat, de mióta betöltötte a 18 hónapot, azóta sok mindent akar a tudomásunkra hozni szavakkal is. Sokszor (gonoszul hangzik) de úgy csinálok, mint aki nem érti mit akar, hogy hátha kimondja azt. Néha bejött:). Már alig várom, hogy mindenbe beleszóljon, akárcsak Te.
    Az pedig mikor átöleli a nyakadat, 1 olyan érzés, amit csak 1 Anya érthet meg:-)

    Puszi Nektek

    U.I.: Nektek is Nagyon Boldog és Fejlődésben gazdag Új évet kívánunk!

    U.I.2: Lehet, hogy egyszer összefutunk a Wasabiban, mert Mi is odavagyunk érte!

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok! boldog hófordulót Blankának! :)
    Mi sem szerettük ezeket a kötelező szurikat, főleg a 18 hósat, mert elég sokáig csúnya volt a lába tőle.De az a jó, hogy legközelebb csak ha iskolába megy akkor kap ismét :)Majd meglátod Blanka milyen sokat fog most változni,mi is ettől az időszaktól vettük észre ahogy Ricsimanóék is írták :)A sok halandzsának nem sokára vége:)és majd csak jön a sok szöveg:)Tényleg nagyon tudnak szeretni ezek a csöppségek,ettől nincs is jobb érzés amikor láthatjuk és érezhetjük az Ő szeretetüket! :)

    VálaszTörlés
  6. ügyes Blanci! a duma miatt meg ne aggódj, talán majd bánni is fogod, amikor a végelláthatatlan kérdések és kérések sora következik majd :-)! 20 percig színezett? nem semmi, biztos apukájára ütött :-)?! és az tényleg olyan jó érzés, amikor megpuszilgat, megsimogat egyetlenünk! Boldog hófordulót Blanka!

    VálaszTörlés
  7. Boldog hófordulót!!! Hihetetlen, hogy lassan 2 éves, mintha most ültél volna nálam nagy pocival! Szerintem irtó cuki ezzel az új hajjal. Csinálhatsz neki bármilyen hajat, öltöztetheted bármilyen ruhába :-), igazi kis csaj! Igazi, ügyes, 18 hónapos nagylány!
    Ui: alig várom, hogy majd én is átélhessem, hogy a gyerekem átfogja a nyakam, vagy átöleljen.....

    VálaszTörlés
  8. Jaj de jó lett Blanci új sérója!!! Mi már vagy 5-6x vágtuk Glóriét, és nagyon dús, sok haja lett tőle!

    VálaszTörlés
  9. Szia Timi!
    Gratula mindkettőtöknek a másfeledik szülinaphoz :-) Épp néztem a fejlécen a képét, hogy mennyire nem kisbabás már, igazi kész gyönyörű csajszi!!! :D
    A beszédfejlődés miatt szerintem egy percig se aggódj (ez hülyén hangzik tőlem, a "fő aggódóstól", mi? ;-) ) szóval én úgy tudom, a babáknál éppen másfél éves kor után van ugrásszerű fejlődés. Minden kisgyerek más ütemben és területen fejlődik. Blanka mozgásfejlődésben pl -az átlaghoz képest - többmindent előbb csinált nem? (pl ülés, felállás, mászás) A szavakkal sincs elkésve egyáltalán, csak nehogy olyanokhoz hasonlítsd (tudom, nem teszed :-) ) akik mondjuk korábban beszéltek/nek mint az átlag. Egyszer csak Blankánál is megtörik a jég, és csak úgy bugyognak majd belőle a szavak :D
    Hogy semmivel sincs lemaradva, azt az is bizonyítja, hogy milyen ügyesen színez (remélem nem veszi majd zokon, hogy firkálásnak nevezted művészi alkotását :D ) és kirakózik, és épít, és az érzelmi intelligenciája is elég magas fokon áll (simi, puszi, ölelés). Arról nem is beszélve, hogy mindent megért! Szóval Blanka épp olyan ügyes, mint amennyire egy korabeli kislánytól elvárhatjuk! (én ismerek Blankánál pár hónappal idősebb kislányt, aki talán még kevesebb szót használ, de ugyanígy megért mindent, és csak az elmúlt pár hétben kedzte az új szavak használatát! )Szóval Blanci szuper kiscsajszi, és nagyon jó a fodrásza is! :D

    puszi
    Edina

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm Lányok, Anyucikák a javaslatokat és az együtt érző szavakat :-)) De én egyáltalán nem parázom, mert szinte naponta látom a változást ... egyértelműen többet dumál mostanában. Szerintem hetek kérdése és megtörik a jég ... Egyébként azért elővettem egy könyvet és olvasgattam, hogyan lehetne fejleszteni a beszédet aztán össze is csaptam, mert elég röhejesnek találtam! (14-24 hónapos gyermek beszédfejlesztésére a következő példákat javasolták: versmondás, mondókázás pl: csiga-biga gyere ki, süss fel nap ...stb :-))1-2 szavas utasítások: Add ide, Vedd fel ... stb
    Bábozás, zenehallgatás, napi 10 perc tévézés, könyvnézegetés, éneklés ... stb. és ne használjunk bébinyelvet pl: autó helyett tütü.
    Azért ennél sokkal jobban állunk :-)))

    VálaszTörlés
  11. Szia Timi!

    Megcsináltam szélesebben a hátteret, hátha így jobban tetszik majd, itt a kód: http://lh4.ggpht.com/_TIy9Z8J1CaM/S0xTOnDtsWI/AAAAAAAAFPU/ywYlKDggslE/cikl%C3%A1men.jpg

    Próbáld ki!

    Üdv. Ági

    VálaszTörlés
  12. Kedves Ági!
    Köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy :-))))))))))

    VálaszTörlés
  13. Boldogságos másfelediket Blankának!! Nagyon édes a képeken :)

    VálaszTörlés
  14. Szuper az új dizzzzááááájjnnn!

    VálaszTörlés