2010. május 25., kedd

Stand up comedy ... Blanka módra

Nem szeretek erről mesélni, mert úgy érzem a végén elkiabálom ... de az a meglátásom, hogy Blankánál kezd megtörni a jég dumálás terén.
Továbbra is nagyon sok a halandzsa, akár hosszú percekig is képes mondani a mondókáját. De már többször mond érthető szavakat is. Ezeket a szavakat klasszul kombinálja (SZÉP CIPŐ, KAM ESZIK ... stb)
De végre eljutottunk oda, hogy szinte minden napra jut valami újdonság (a legújabb, hogy a nyakát, térdét, könyökét is megmutatta reggel).
Néha azon lepődöm meg, hogy bizonyos dolgokat honnan tud?

Egyáltalán nem volt tudatos a részemről, hogy elkezdtünk számolósat játszani, aztán a döbbenettől alig jutottam szóhoz, hogy elszámol segítséggel 6-ig :-) Persze magától nem mondja, nem számol, csak akkor ha segítek és van mit számolni, kockát, lépcsőfokot, puzzle darabkát ...
Énekel egyfolytában ... a Csiribiri dvd összes dalát valamilyen formában visszaadja. Hol tiszta halandzsa, de felismerhető a dallam, hol mond belőle konkért szavakat (a BUMM-BUMM-BUMM-os most a kedvence) Noddy mese főcímdalának első sora már egész jól megy. Legújabb dal a repertoárban Süss fel nap ... először nem jöttünk rá, hogy mit énekel, mert nem volt annyira érthető. Általában akkor énekelte amikor a daloskönyv volt előtte ... bár apa első perctől állította, hogy ez bizony a süss fel nap ... neki lett igaza :-)
Asszem a velünk egyidős beszélő gyerekek után - akik már mondják: szeretlek anya - megmosolyogtató lenne felsorolni, mik Blanka állandó szavai.
Inkább azt mesélem el, hogy mit mire használ, mond:

Amikor felöltöztetjük szép ruhába, vagy csattot nyom a kezünkbe, hogy tegyük a hajába, rohan a tükör elé (egészen pontosan a tűzhely üvegéhez) SZÉP felkiáltással, és nézegeti magát. Bármit csinál dicséri magát, ha jól felépít egy tornyot akkor is kiabálja hogy SZÉP!
Újdonság: mondja és mutatja, ha bekakilt. (KAKAKK)
Magától megy a nagyszülőkhöz és mászik fel az ölükbe - cumit, tigrist eldobva (ami nála nagy szó) - hangos PAPA-zással, MAMA-zással. Ha jó a kedve szinte mindenkinek köszön SZIA-val. Reggel, ha bemegyünk érte a szobájába, akkor úgy fogad minket, hogy NA SZIA ... Becsukja a szemünket és hangosan kukucsol, bár ezt úgy mondja KUKUKK. Nevén szólítja a kutyánkat - KAM, mondja hogy köszi- KÖTI ... vagy ha tüsszentünk HAPCI (virágokra is mondja, ha szaglássza), felismeri az állatokat a tévében (vagy máshol) KUTYA, CICA, BOCI (a többit az istennek sem mondja, bár olyan állatokat is megmutat, mint a kenguru, elefánt vagy sárkány ... stb) Minden bogár (hangya is) KATICABOGÁR és énekelve közelíti meg őket, múltkor egy undorító kukacot is felkapott a földről és azt is katicabogárnak hívta. Ha ugrál vagy valamit eldob az HOPP. Magát BABA-nak hívja. Az angol nyelvből is folyamatosan vesz szavakat (bébitévéről) kedvenc meséjéből az egyik szereplőt úgy hívják, hogy Tickles és hangosan kiabálja: TIKLSZ-TIKLSZ és közben hahotázik, a Charlie and the Numbers dalról ugyan nem rég írtam, bár ma ebből a meséből az eiscreme szót utánozta. De egész összefüggő és értelmes dolgokat is mond már, mint a SÉTA, TÁ-TÁ KOTI(kocsi) - ami annyit jelent, hogy elmegyünk autóval :-)
Most a színek és formák tanulmányozásánál tart, szerintem ez lesz a következő tudomány, mert sokat játszik a krétákkal is és a formabedobós játékával vagy a különböző formájú alkatrészekből álló építőjével.

11 megjegyzés:

  1. Igen igen, ezeket csak megerősíteni tudom,)

    VálaszTörlés
  2. Hidd el, ha elkezd beszélni, majd néha azt kívánjátok legyen egy kis csend ;-)
    NAGYON édesek, ahogy nyiladozik az értelmük.

    VálaszTörlés
  3. N tessék, Blanci meg angolul beszél :-))). Sokat dumál már - innen aztán már megállíthatatlanok lesznek!

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    jókat mosolyogtam azokon, amiket írtál :-)) Nagyon cuki lehet pl mikor megdicséri magát ;-)
    Érdekes egyébként, én pont olyan Blankával közel egyidős gyerekeket ismerek, aki még nem vagy alig beszélnek (a közvetlen környezetemben konkrétan 4 ilyen gyerek van +/- 2-3 hónap különbséggel ) Szóval nekem az a fura, hogy vannak gyerekek, aki már "nagyon" beszélnek :-) És igen, megint csak a közhelyet tudom hangsúlyozni: nem vagyunk egyformák, mind másként fejlődünk, és tényleg semmi jelentősége, hogy ki mikor fordul meg/kezd mászni/ jár/ ül/ szavakat mond/ énekel stb. Nem véletlen, hogy pláne 1 éves kor után már a szakemberek sem vállalkoznak kijelenteni, hogy "mit kell tudnia" egy adott korú gyereknek, maximum egy 4-6 hónapos intervallumra.
    Szóval ügyesek, okosak vagytok, csak így tovább :-)
    puszi

    VálaszTörlés
  5. Szia Timi! Örülök, hogy Blanka ilyen ügyesen fejlődik, jön majd a sok duma:) Biztosan nagyon örültök neki:)
    Hajrá Blanka, hajrá!!!

    Mi bő 2 évesen, most kb. 1,5hete kezdjük a halandzsa utáni egyszavas-beszélgetést:) Rajtunk kívül pl. a babaklubban, szinte már mindenki beszél, aki ennyi idős... ez van. Nem baj. (Edinának igaza van, semmi jelentősége; akaratlanul is hasonlítunk, mindig agyalunk valamin ami még "hiányzik" vagy éppen "túl sok")
    A lurkók minden korban Édesek és Imádnivalóak:)

    VálaszTörlés
  6. Orsi!
    Igen sejtem, már mások is mondták ... :-) de már annyira várom, hogy hosszan, értelmesen csicseregjen nekem a csöpp szájával :-)))

    Eszter!
    Majd a lányokat össze kéne ereszteni és Blanka venne cseh nyelvleckét Glóritól :-))

    Edina!
    Így van, nagyon másképp fejlődnek ... de emiatt én már nem idegeskedem. Blanka más dolgokban ügyes, okos. Ő pl. mozgásfejlődésben elég gyorsan fejlődött, rugalmas gyerek, nem borul ki és ok nélkül nem hisztizik ha a napirendje felborul, csomó mindent lehet vele csinálni. Pici kora óta el van másokkal is, jó alvó, jó evő ... s még sorolhatnám. Szóval a lényeg, hogy a saját tempójában fejlődjön, semmit sem erőltetek!

    VálaszTörlés
  7. Bea!
    Persze, hogy hasonlítunk és tudom, hogy nincs értelme. De szerintem minden anya titkon ezt teszi. Hiszen minden gondolatunk a gyerekünk. :-)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon örülök,hogy Blanka így belehúzott a dumálásba! Ügyesek vagytok, csak így tovább :DD

    VálaszTörlés
  9. Érdekes, hogy a zene mennyire jobban előtérbe kerül a lányoknál. Pont Andival beszéltük, hogy Nálunk míg van 1 kislány aki mondókázik, énekel, addig a Mi Fiaink beszélnek főleg autókról, vonatokról.
    De szuper lesz tényleg, amikor már tudsz Vele hosszabban kommunikálni, és azt hiszem erre hamarosan sor is kerül. Viszont tudom ajánlani, hogy mostantól minden csúnyább szót hanyagoljatok (ha használtok), mert amilyen kis Huncutka Blanka azonnal megtanulja :). Legutóbb az autóban szóltam be valamit, és a hátul üldögélő Ricsimanóm azonnal utánzott, de szerencsére csak Én értettem:o)

    VálaszTörlés
  10. Andi, próbálkozunk felzárkózni ... néma már nem lesz ... hála az égnek :-))

    Kriszti, ok megfogadom ... bár néha tényleg kicsúszik egy-egy nem éppen oda illő szó, de azért figyelünk. Egyébként ma legalább 2 új szót ismételt, már meg nem mondom, hogy mit :-)) - olyan az agyam mint a szivacs, lassan nekünk is írni kell :-)) - de rendkívül beszédes lett, magyaráz, mutogat, fele arányban halandzsa és értelmes szó ...
    Nagyon édes, most jobban élvezem a vele való együttlétet mint valaha :-)

    VálaszTörlés