2010. március 16., kedd

Mit tud a baba?

Nem szoktam havonta részletezni, hogy mit tud, vagy nem tud Blanka ... megvannak a hiányosságai, de alapvetően - nem csak az elfogult anyuka mondja - teljesen normálisan fejlődik.

Most mégis becsatolok egy - babaszobás - ténymegállapítást a 19-21 hónapos gyerkőcökről, és kiegészítem a saját véleményemmel :-) Blanka jelenleg 20. hónapos!

Lássuk:
A 19-21 hónapos már totyogó vagy szaladó, azaz megtanult futni, bár még nem tökéletesen.
(Blanka nagyon fut, de a stílusa tiszta Forest Gump :-))

Magától felmegy a lépcsőn, de lefelé még segítségre van szüksége. Egyedül megmossa és megtörli a kezét, szinte teljesen egyedül vetkőzik, bár a gombokkal még nem boldogul.
(Tud lépcsőzni, kezet mosni is ... hála az égnek nem vetkőzik egyedül, de segít ha öltöztetem!)

Megpróbál segíteni a házimunkában: porszívózik, söpör, tereget.
(Legutóbb csattant is a partvisnyél az LCD tv tetején)

A játékában megjelenik az utánzás: ír, főz, vasal.
(Utánozni utánoz, de a felsoroltak közül csak főz, meg takarít ... a legújabb a telefonálás. Utóbbit teljesen lemásolta a nagymamáról: lebányássza a kagylót, tárcsáz, beszél, hallgat, majd beszél és ismét hallgat ... mit a nagyok)

Egyre jobban érdekli a többi gyerek, szívesen van a közelükben, már képes játszani velük, de még osztozkodni nem tud.
(Mióta él, érdeklik a gyerekek! :-)))))) Szerintem még játszani nem tud velük, osztozkodni sem, de nem tartom irigynek ... pl: könyörgés nélkül engedi, hogy a vendég gyerekek játszanak a játékaival)

Kezdi felismerni, ha valami eltér a szabályostól, például, ha a rajzon a babának nincs feje. Ezzel egy időben saját szokásokat alakít ki. Ragaszkodik például ahhoz, hogy mindig ugyanabból a bögréből kapja a tejet, hogy mindig ugyanazon a párnán aludjon. Fontos a rendszeres napirend kialakítása: lehetőleg ugyanabban az időben legyen az étkezés, a séta, a játék, a fürdés. Nem kell hozzá mereven ragaszkodni, de legyen állandóság a napjaiban; ez biztonságot ad neki.
(Ez nálunk tökéletesen meg van, egészen pici kora óta van napirendje, ugyan rugalmasan, de tartjuk magunkat hozzá. A legfontosabb tárgyaihoz ragaszkodik tigris,- cumi alváshoz, az itatóján kívül másból nem iszik kivétel néha pohárból vagy üvegből. Viszont az itatója fehér szopókáját egyszer lecseréltük zöldre - apa vette - és nem volt hajlandó inni belőle amíg a zöld színű volt rajta.)

Aránylag hosszabb ideig eljátszik egyedül vagy más családtaggal.
Kialakul kezdetleges időérzéke, de még nem érzékeli az időtartamot. Ezért amikor nem a szülővel van, a fél napot ugyanolyan hosszúnak érzi, mintha 2-3 napra bíznánk másra.
Sok kisgyerek agresszív lesz ebben az időszakban: üt, csíp, harap, rugdalózik. Minden harag nélkül le kell csillapítani, és elmagyarázni, hogy ez nem helyes, mert a másiknak fájdalmas lehet.
(Blanka is ütöget mostanában, vagy rúg ... általában akkor teszi, ha valami nem úgy van, ahogy ő szeretné (mily meglepő :-)) soha nem hagyjuk rá!)

Ebben az időszakban támad föl a gyermek érdeklődése a nemi szerve iránt, és szívesen játszik vele. Nem szabad dühösnek lenni emiatt, de minden esetben célszerű valamiféle egyéb tevékenység irányába terelni az érdeklődését. Amennyiben nyilvános helyen csinálja, meg kell próbálni megértetni vele, hogy ez semmiképpen sem mások szeme elé való.
(Utóbbit még nem tapasztaltuk :-))

És akkor még néhány eset az elmúlt napokból:

A hétvégén anyuméknál voltunk, és Blanka ott elég keveset van, így aludni is ritkán alszik ott. Az is érdekes, hogy akár mit csinálok anyuméknál nem tudom Blankát elaltatni csak a húgom :-) Szóval Panna az alvásfelelős, szinte percek alatt elalszik vele Blanci, a nagy franciaágyon.
És a lényeg; még egyszer hangsúlyozom ritkán alszik ott Blanka. Míg aludt addig mi beszélgettünk a másik szobában behajtott ajtónál. Blanka 2 órás alvás után se szó, se beszéd, sírás nélkül szépen felkelt, lemászott az ágyról, kinyitotta az ajtót, aztán átjött a másik szobába ahol mi üdvrivalgással fogadtuk. Még jó, ilyen azelőtt nem történt, lévén azért sem, mert jelenleg még rácsos ágyban alszik ahonnét nem tud kimászni. Anyum teljesen el volt ájulva, hogy mennyire közvetlen, alkalmazkodó gyerek - idegen helyen ébred fel, közelében sincs senki, még sem sír!

Indulófélben voltunk; Blanka nagymama karjában és hangosan mondja: szia pápá, szióka pápá közben integetett. Mi pedig csak bambultunk, hogy mi van? Elköszön a gyerek, magától, azelőtt ilyet nem csinált.
Egyébként integetni már mindenkinek integet, múlthéten még a Cora pénztárosnak is ... mondtam, hogy integess a néninek és ő intett. Nem olyan régen még az apjának sem tette ezt, mert nem volt kedve hozzá ... változik a világ :-))

És az utolsó szösszenet, Blanka nem bízza a véletlenre a DVD film választást:
Napi 1 mesét kötelező jelleggel le kell vetítsek neki mert addig nem nyugszik. Arra már rájöttem, hogy el tudom terelni a figyelmét a tévézésről, de néha engedek is neki, mert utána másképp viselkedik (kezelhetőbb) ... viszont ma már nincs reggeltől estig tévézés ... muszáj nem akarom, hogy tévé függő legyen. Bár a DVD-zés nála egyfajta játék is, élvezi, hogy ő választ ... és nem rögtön dönt, hanem megfontoltan ... percekig képes egy borítót tanulmányozni, el kell mesélnem neki, hogy milyen szereplők vannak rajta - a Noddyt pl. ezért szereti. Majd ha választott kiveszi a lemezt és viszi a lejátszóhoz ... és bizony jól sejtitek Blanka helyezi be a lemezt a tárba :-( ez van ... 21. század gyereke!

Nehéz a választás, de mindig sikerül:




9 megjegyzés:

  1. Szia Timi!
    Jókat mosolyogtam a bejegyzésen:)
    .. Forest Gump:) ...parvitsnyél az LCD tv tetején csattan:) ...telefonál mint a nagyok:) ...és még mennyi ilyen lesz!
    Hát ezért érdemes élni!
    Blanka tündéri a kis copfikával a képeken és nagyon ügyes volt Rozi mamánál!
    Teljesen rendben van a kiscsaj!:)

    Gergő is itt csodálja a képeken Blankát!!!! Mutatja a saját feje tetejét... meg Blanka copfját a képen... olyan édes:) Tetszik neki a csaj!?:) cuppik

    VálaszTörlés
  2. Én is jókat derültem a bejegyzésen! Szinte láttam magam előtt a történteket, és hozzá az ártatlan kis pofiját! A copjáért meg egyenesen oda vagyok! Nagyon édi, ügyes, aranyos kiscsaj! :-)

    VálaszTörlés
  3. Sikerült egy kis mosolyt csalnod az arcomra :o)Noddy nálunk is nagy kedvenc volt,aztán majd jött a többi sorba.De szerencsére nem lett Patrik sem tv függő :)Jobban érdeklik a játékok, meg miegymás..Nekem is nagyon tetszik Blanka copfja :)Nagyon ügyi !

    VálaszTörlés
  4. Na és akkor mik is a hiányosságok?Mert sztem egy sincs.Timike!ez a kiskirálylány teljesen normálisan fejlődik!Van amiben ügyesebb a kortársainál,van ,amiben ugyanolyan,de semmiben sincs lemaradva!Tessék már ezt ELFELEJTENI!!!!Puszik!!!

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!

    Beus!
    Nekünk is bejön Gergő :-) látszik, hogy nem sokára már 2 éves nagyfiú lesz: punkos haj, tetkó, motor, csak a bőrdzseki hiányzik :-))
    Puszika nektek

    Clau!
    Örülök hogy tetszettek a hozzáfűzéseim az elemzéshez :-) Bár egyik-másik ténykedése akkor abban a pillanatban nem túl vicces, még is utólag mindig annyit röhögünk Bálinttal. Jó dolog, hogy az embernek lesz min nosztalgiáznia 10-20 év múlva :-)

    Andi!
    Akkor szuper, ha egy kis mosolyt csaltam az arcodra. Kitartást kívánok neked... és nagy ölelést küldök mindkettőtöknek :-) Ja a Noddyt csak kipróbálásból vettünk a Blankának, mert Maya barátnőnk nagyon oda van érte, kíváncsiak voltunk mi olyan jó benne :-)) Már a mese főcíme odabilincselte a tévé elé. Aztán egy rész, majd két rész ... most már majdnem az egész DVD-t képes végig nézni. Blanka szereti a tévét, de sokszor nem is nézni akarja, hanem háttérzajnak kell neki.

    Moncsi!
    Igenis értettem :-)) De tudod, hogy mindig felnagyítjuk a gyerekünk "hiányosságait" és parázunk ezerrel, hogy vajon gond van? Vagy sem? Már annyi emberrel beszéltem erről, hogy jaj mit csináljak nem beszél a gyerekem. Erre azt mondták: 1. még korai, hogy ezen aggódjak! 2. nagyon sokat halandzsázik, akkor kellene pánikolni, ha ez sem lenne.

    Legutóbb azt mondták, hogy a sok halandzsa a nagy fantáziára utal, és minél később beszél annál szebben és érthetőbben fog, és valószínű egész mondatokban kezd majd beszélni, nem szavakban. :-)) Bárcsak ott tartanánk :-)))

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!
    őrület, milyen tudományosan választja ki a dvd-t! A hátulját is gondosan megnézi - gondolom elolvassa a tartalmát ;-) , és alapos elemzés után meghozza a fontos döntést :D :D
    A telefonálás is azt mutatja, ő már nem "dedós kisbaba" :-)) Ügyes, okos,barátságos, szép, szóval teljesen rendben van a gyerkőc :D
    puszi

    VálaszTörlés
  7. Szia Edina!
    Hát látnod kéne élőben is milyen nagylányosan nézegeti ...
    tényleg ígérted magatokat ... ha tavaszodik eljöhetnétek hozzánk!!!
    Puszillak

    VálaszTörlés
  8. Szia Timi!
    épp a napokban gondoltam én is erre! mit szólnál egy Április randihoz? csak hogy közös barátunkat, Hábit idézzem :-)) ) Nagyon klassz lenne! :-)
    pusz

    VálaszTörlés
  9. Áprilisban jó lenne :-)) szerda kivételével bármelyik hétköznap megfelel nekünk ... ugyanis jó lenne ha akkor jönnétek amikor Blanka is itthon van :-))

    Egyébként Te mikor látogatod meg Hábit? (közös barátunk :-))) Ja, akartam már kérdezni láttad már az általam oly preferált twilight-ot? mert Hábi tiszta dr. Carlisle Cullen :-)))))))))))))

    VálaszTörlés